Seyhan nehri üzerindeki su yapılarından kaynaklanan su yüzü profillerinin farklı yöntemlerle belirlenmesi
Determination of the water surface profiles occured from hydraulic structures on Seyhan river using different methods
- Tez No: 112349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: HEC-RAS, ISIS, Seyhan River, Water Surface Profile, Standard Step Method. n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SEYHAN NEHRİ ÜZERİNDEKİ SU YAPILARINDAN KAYNAKLANAN SU YÜZÜ PROFİLLERİNİN FARKLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ İSMAİL KAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Recep YURT AL Yıl:2001, Sayfa: 150 Jfiri: Doç. Dr. Recep YURTAL : Prof.Dr.M.SalihKIRKGÖZ : Yrd. Doç. Dr. Zeliba SELEK Bu çalışmada, Seyhan Nehrinin Adana ili şehir merkezindeki Seyhan Regülatörü ile Şehir İçi Kabartma Yapısı arasında bulunan çeşitli tipteki köprü yapılarının ve kabartma yapısının (regülatör) meydana getirdiği kabarmalar ile su yüzü profili hesaplamaları incelenmekte ve nehir analizi yapılmaktadır. Çalışma kapsamında, HEC (enerji denklemi) yönteminin kullanıldığı HEC- RAS ve ARCH BRIDGE (momentum dengesi) yöntemi ile USBPR (enerji denklemi ve çeşitli tipteki köprü ayak katsayılarının bir kombinasyonu) yönteminin kullanıldığı ISIS bilgisayar programlan kullanılarak su yüzü profili hesaplamaları yapılmıştır. Bulunan sonuçlar, DSİ tarafından, önceki yıllarda taşkın anında, Girne ve Taş Köprülerde gözlemlenmiş olan kabarma miktarları ve regülatör hesaplamaları sonucu Şehir İçi Kabartma Yapısının önünde bulunan kabartılmış maksimum su seviyesi ile karşılaştırılmıştır. HEC Yönteminin kullanıldığı HEC-RAS bilgisayar programı ile yapılan nehir analizi, DSİ' nin hesapladığı sonuçlara yakın değerler vermiştir. Ayrıca, Seyhan Nehrinin bugünkü durumu da incelenmiş ve DSİ tarafından yapılan projelendirmenin uygun olduğu ve Q=1800 mVs lik taşkın debisinin mevcut yataktan güvenli bir şekilde geçebileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler HEC-RAS, ISIS, Seyhan Nehri, Su Yüzü Profil, Standart Adım Yöntemi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF THE WATER SURFACE PROFILES OCCURED FROM HYDRAULIC STRUCTURES ON SEYHAN RIVER USING DIFFERENT METHODS ISMAIL KAYA DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING MSTTTUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof Dr. Recep YURTAL Year. 2001 Pages: 150 Jury : AssocProf Dr. Recep YURTAL Prof. Dr. M. Salih KIRKGOZ Assist. Prof. Dr. Zeliha SELEK The water surface profiles because of the afflux occured from different types of bridge structures and weirs between Seyhan Diversion Weir and The City Weir Structure of Seyhan River in Adana is investigated. In this study, water surface profiles are calculated by using HEC method (based on energy method) in HEC-RAS and ARCH BRIDGE method (based on momentum balance) and USBPR method (based on the combination of the energy equation and various bridge pier coefficients) in ISIS computer programs. The results are compared with the afflux observed by DSI at flood time in recent years at Girne and Tas Kopru and rised maximum water surface level in front of the City Weir Structure after the weir calculations. The river analyses made by HEC-RAS computer program by using HEC method gives nearly the same results calculated by DSI. The conditions of Seyhan River today is also investigated and it is observed that the project prepared by DSI is appropriate and the flood discharge Q=1800 m3/s can flows confident in the river bed.