Demokrat Parti döneminde 10 Kasımlar
10 november ceremony at Democrat Political Party period
- Tez No: 456650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: 10 Kasım, Atatürk, Anıtkabir, Demokrat Parti
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
1937 yılının başından beri hasta olan Atatürk 10 Kasım 1938 günü hayata gözlerini kapatarak ebediyete intikal etmiştir. Ardından İsmet İnönü cumhurbaşkanı seçilmiş, yeni hükümet kurulmuş ve Atatürk'ün cenaze törenleri düzenlenmiştir. Atatürk için hem İstanbul'da hem Ankara'da cenaze törenleri düzenlenmiş, törenlere yabancı temsilciler, resmi görevliler ve büyük bir halk kitlesi katılmıştır. Atatürk'ün naaşı anıtmezar yapılana kadar kalması için Etnografya Müzesine konulmuştur. 1953 yılına kadar 10 Kasım günlerindeki anma törenlerinin merkezi Etnografya Müzesi olmuştur. 1950 yılına kadar tek parti olarak ülkeyi yöneten Cumhuriyet Halk Partisi döneminde 10 Kasım anma günlerinde Atatürk'ün naaşı ziyaret edilmiş; Halkevlerinde, üniversitelerde, okullarda anma programları yapılmıştır. 1950 yılında Demokrat Parti'nin seçimleri kazanıp, 1960 yılına kadar iktidar partisi olarak ülkeyi yönetmiştir. DP döneminde 10 Kasım anma günlerinde hükümet erkanı ilk olarak Atatürk'ün naaşını ziyaret etmişlerdir. Yani 1953 yılına kadar Etnografya Müzesi'nde anma törenleri başlamış, 1953 yılında ise naaşın Anıtkabir'e taşınmasıyla bu seneden sonra anma törenlerinin merkezi Anıtkabir olmuştur. Daha sonra üniversitelerdeki anma toplantılarına geçmişlerdir. Yine bu dönemde üniversitelerde, okullarda, sinemalarda anma toplantıları yapılmıştır. Bu toplantılarda Atatürk'ün hayatı, ülke için yaptıkları anlatılmıştır. Gazetelerde köşe yazılarında Atatürk anlatılmış, kimileri Atatürk ile ilgili hatıralarını paylaşmışlardır. Yine gazetelerde törenlerde neler yaşandığı yazılmıştır. Gençlik toplulukları 10 Kasım gününe özel etkinlikler yapmışlardır. Radyolar bu gün yayın yapmamışlardır. TBMM ise bugünlerde toplanmamış, toplandıysa da Atatürk için saygı duruşunda bulunarak oturuma son vermiştir.
Özet (Çeviri)
Atatürk, who taken ill since begining of 1937 departed this life in 10th November 1938. Then, İsmet İnönüwas elected as president, formed goverment and holded the funeral ceremony of Atatürk funeral ceremonies holded in both Ankara and İstanbul for Atatürk and foreign representatives, officials and a huge the mass attended to these ceremonies Corpse of Atatürk placed Etnography Museum until builded monumental tomb. Etnograpy Museum was the centre of commemorative ceremonies in 10th November till 1953. In the time of Republican People's Party, governed the country as governtment party till 1950, Corpse at Atatürk was visited, memorialised in community centers, universities and schoold. In 1950 Democrat Party won the election and governed the country as government party till 1960. In the time of DP government high officials visited the corpse of Atatürk in 10th November. Commemorative Ceremonies was helded in Etnograpy Museum till 1953 and after that the corpse of Atatürk transported to Anıtkabir and it was being the centre of commemorative ceremonies. Then helded reunion in the universities. Also in his time reunions helded in universities, schools, cinema saloons. In this Reunion was talked about life of Atatürk and his menagements. Atatürk was tolded in newspaper, columns and someone shared memories about him. In newspapers also was written what happened in the ceremonies. The young organised different events specific to Atatürk and 10th November. Radios didn't gather in this day an deven they gather, they just standed in hamage and adjourned. KeyWords: 10 November, Atatürk, Anıtkabir, Democrat Political Party