İlkokul öğrencilerinin izleyici pratikleri bağlamında karakter eksenli çizgi film incelemeleri
Character-centric researches of cartoons in the context of audience practices of primary school students
- Tez No: 456649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Education and Training, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Çizgi Film, Çizgi Film Karakteri, Çocuk, Anne, Kültürleşme, İzleyici Araştırması, Television, Cartoon, Cartoon Character, Child, Mother, Acculturation, Audience Study
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Televizyon ve çocuk ilişkisi, televizyonun ortaya çıkışından kısa bir süre sonra tartışılmaya başlanmış ve bu tartışma öncelikle televizyon yayınlarındaki olumsuz içerikler üzerinde temellendirilmiştir. Televizyon yayınları içinde çocuklara yönelik programlar da bu tartışma içinde yerini almıştır. Çizgi filmler, okul öncesi dönemden ergenliğe kadarki süreçte çocuk izleyicinin öncelikli tercihi konumundadır. Çalışmanın ilk bölümü, televizyon çocuk ilişkisindeki eğilimlere yol göstermesi amacıyla çocuk gelişimine ayrılmıştır. İkinci bölümde televizyon ve çocuk ilişkisi etkiler bağlamında ele alınarak, alanda yapılmış çalışmalara yer verilmiş, çizgi filmler, kültürleşme ve şiddet olguları açısından değerlendirilmiştir. Çizgi filmlerde karakter unsurunun önemi ve çocukların bu karakterlerle ilişkisine de bu bölümde incelenmiştir. Çalışmanın analiz kısmı öncelikle izleyici araştırmasına ayrılmıştır. İlkokul dönemindeki öğrencilerin çizgi film ve televizyon izleme alışkanlıkları ile çizgi film karakterlerine ilişkin algılarının tespit edilmesine yönelik çalışma için anket tekniğiyle toplanan veriler kullanılmıştır. Annelerle yapılan odak grup görüşmeleriyle de, annelerin çocuklarının televizyon ve çizgi filmle kurdukları ilişkiye yönelik farkındalıkları ve görüşlerine yer verilmiştir. Karakter analizleri ise ilkokul öğrencilerinin zihin ve duygu dünyalarında önemli yer tutan çizgi film karakterlerinin fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik özelliklerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Yapılan incelemeler, çizgi film karakterlerinin tasarlandıkları küresel ve yerel kodlar çerçevesinde farklılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The relation between television and children has been discussed soon after emergence of television, and this debate has been based primarily on the adverse contents on television broadcasts. Since then, children-oriented programs have also been a part of the discussions. Cartoons are the primary preference of the child audience from preschool ages to the adolescence. The first chapter of the research is reserved for child development in order to lighten the tendencies in television-children relation. The second chapter cartoons are evaluated with respect to acculturation and violence facts by discussing the relation between television and children in terms of the effects while referring the studies conducted in the field. This chapter also evaluates the importance of character factor in cartoons and relation of children with these characters. Analysis part of the study primarily focuses on audience research. Data collected by questionnaire technique are used for the study in order to determine cartoon and television watching habits of primary school students and their perceptions on cartoon characters. Mothers' awareness and opinions on the relations their children establish with television and cartoons are mentioned by means of the focus group discussions. The character analysis, on the other hand, aims to reveal the physiological, sociological and psychological characteristics of the cartoon characters occupying a significant place in the mental and emotional world of primary school students. Studies conducted indicate that cartoon characters differ in global and local codes in which they are designed.