Asurlular'da tarih yazımı ve takvim sistemi
Historiography and calendar system in Assyrians
- Tez No: 456652
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asur Takvimi, Asurlular'da Tarih Yazımı, Asurbanipal Kütüphanesi, Asur Kral Yıllıkları, Asur Kral Kitabeleri, The Assyrian Calendar, Historiography in Assyrians, Asurbanipal Library, Annuals of Assyrian Kings, Assyria King's Epigraphs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Eski Mezopotamya bilim ve kültürü Sumerliler'den itibaren Asur ve Bābil Devletleri'nin yıkılışına kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir. Sumer ve Bābil Takvimleri Asur Takvimi'ni ziyadesiyle etkilemiştir. Aynı zamanda Eski Mezopotamya takvim sistemleri günümüz takvimlerini de etkilemişlerdir. Hicri Takvim'de binlerce yıllık Sami geleneği takip edilmiştir. Bizim kullandığımız Miladi Takvim'de ay adlarından bir kısmı Sumer, Bābil ve Asur kökenlidir. Asurlular gelişmiş bir takvim sistemiyle birlikte çeşitli tarih düşme yöntemleri kullanmışlardır. Asur kral listeleri ve kral yazıtları onların sistemli bir şekilde tarihsel kayıtlar tuttuklarını göstermiştir. Asur kral yazıtları, Yakındoğu'nun antik tarihi açısından önemlidir. Asur kral yazıtlarından, Eski Ön Asya'nın tarihi coğrafyası ve Asur devlet ideolojisi hakkında detaylı bilgiler edinmekteyiz. Asur kütüphaneleri, Asurlular'ın bilime verdikleri değeri göstermektedir. Asur Kralı Asurbanipal, memurlarına bir emir vererek Sumer, Bābil ve Asur'un dini, edebi, bilimsel, hukuki ve tarihi metinlerini araştırıp bulmalarını ve bunları kopyalayıp Asurbanipal Kütüphanesi'ne getirmelerini istemiştir. Sonuçta onbinlerce yazılı metin kopyalanmış ve Asurpanipal Kütüphanesi'nde saklanmıştır. Asurbanipal bu eserleri koruyup saklamakla dünya bilim ve kültür mirasına çok büyük katkılar yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Science and culture of the Old Mesopotamia has been proceeded continuously from Sumerians until collapse of the Assyrian and Babylonia states. The Sumer and Babylonia calendars have influenced the Assyrian calendar excessively. Also, the Old Mesopotamia calendar systems have influenced our current calendars as well. In the Hegira calendar, thousands old Semitic tradition has been followed. Some names of the months in the Gregorian calendar we now use are based on Sumer, Babylonia and Assyria. Assyrians have used an advanced calendar system along with various date reduction systems. King of Assyria lists and Assyrian king's inscriptions shows that they have kept historical records systemically. Assyria king inscriptions are important in terms of ancient history of the Near East. From the Assyrian king's inscriptions, we obtain detailed information about Old Asia Minor region's historical geography and state ideology of Assyria. Assyrian libraries shows the value Assyrians attach on science. Asurbanipal, the King of Assyria ordered his officials to research and find religious, literary, scientific, legal and historical texts of Sumer, Babylonia and Assyria, and to copy these and then to bring to Asurbanipal Library. Ultimately, thousands of written texts have been copied and preserved in Asurbanipal Library. Asurbanipal has made substantial contributions to the world's scientific and cultural heritage by protecting and preserving these.