Security questions of banks and social media
Bankacılık güvenlik soruları ve sosyal medya
- Tez No: 456703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İletişim Bilimleri, Banking, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Güvenlik Soruları, Password İşlemleri, Sosyal Medya, Kimlik Doğrulama, Banking, Security Questions, Password Process, Social Media, Authentication
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi, günümüz kullanıcıların alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirmiştir. Kullanıcılar finansal işlemlerini Banka şubelerine bizzat giderek yapmak yerine; internet, mobil ve çağrı merkezi gibi alternatif bankacılık kanallarını tercih etmeye başlamışlardır. Diğer bir yandan sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle internet kullanıcıları çeşitli mecralarda kendileri hakkında kişisel bilgileri paylaşmaya başlamışlardır.“Bankacılık Güvenlik Soruları ve Sosyal Medya”başlıklı bu tezin kapsamında, bankacılık kullanıcı hesaplarının güvenliği sorgulanmıştır. Sosyal medyada yer alan bilgiler ile kullanıcıların finansal hesapları internet bankacılığı, mobil bankacılık veya telefon bankacılığı üzerinden yetkisiz erişimlere açık olup olmadığı araştırılmıştır. Bu bağlamda bankaların kimlik doğrulamada esas aldıkları güvenlik soruları incelenmiştir. Facebook, Linkedin ve Instagram örneklem olarak seçilerek, Bankalar tarafından yöneltilen güvenlik sorularına ilişkin cevaplarının sosyal medya kanallarında olup olmadığı, diğer bir deyişle güvenlik sorularının cevaplarının ne kadar erişilebilir olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın teori bölümünde; Türkiye'de Bankacılık sektörü, sektörün hızla gelişimi, kullanıcıların Bankacılık kanalları kullanımına ilişkin yönelim ve kimlik doğrulama konuları incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde sosyal medya mecralarından Facebook, Linkedin ve Instagram kullanımları ve bu kanallarda yer alan kişisel bilgiler belirlenmiştir. Çalışmanın araştırma bölümünde; Bankacılık alternatif dağıtım kanallarında örneklem olarak seçilen Bankalar tarafından hazırlanmış güvenlik soruları incelenmiştir. Bu bağlamda her bir banka için; internet bankacılığı yeni şifre işlemleri süreci, telefon bankacılığı kanalı üzerinden yeni internet bankacılığı şifre işlemleri ve telefon bankacılığı kanalı üzerinden yeni kredi kartı şifre işlemleri ve mobil bankacılık kanalı üzerinden yeni şifre işlemi süreci incelenmiştir. İnceleme sonuçları sosyal medya kanallarında yer alan kişisel bilgiler ile eşleştirilerek bir model oluşturulmuştur. Sonuç bölümünde, güvenlik sorularının yeterliliği, olası tehditler ve kullanıcıların gizli bilgiler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid development of technology has changed the habit of users highly. Instead of managing financial transactions by physically visiting Bank's branch offices; users have started to prefer alternative banking channels such as internet, mobile and call center. On the other hand, social media has adopted in daily life, internet users have started to share information about themselves in mutual platforms. Within the scope of this“Thesis regarding to Security Questions of Banks and Social Media”headlined thesis, the security of banking user accounts are questioned. Considering the information in social media, unauthorized access to user's financial accounts on internet banking, mobile banking and call center are questioned. Thus, the security questions that Bank's are currently using for authentication are examined. Facebook, Linkedin and Instagram are chosen as sample to research whether the answers of the security questions provided by Banks could be found in social media channels. In other words, accessiblity of security questions are examined. In theory part of the thesis, Banking sector in Turkey, rapid development of sector, tendency of usage of Banking channels and authentications are examined. In the second part of the thesis, usage of Facebook, Linkedin and Instagram and the personal information stored in these channels are clarified. In the research part of the thesis, the security questions of the Banks that are chosen as sample are examined within the scope of alternative delivery channels. Therefore, for each bank, processes of new password for internet banking, new internet banking password process on call center and new credit card password on call center and nw password process on mobile banking applications are analyzed. As a result of analysis are matched with the personal information located on the social media channels, a model is obtained. On the summary section, sufficiency of the security questions, possible threaths and the neccesity of raising awareness to customes is evaluated.