Google trends search volume index in estimation of İstanbul Stock Market index (BİST)
Google trends arama hacim endeksinin Borsa İstanbul endeksi (BİST) üstünde testi
  1. Tez No: 456715
  2. Yazar: M. EMRE BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stock market estimation, Google web search data, Demand estimation with web data, Stock market transaction volume, Istanbul Stock Exchange Market
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
İnternet hayatımızın önemli etkenlerinden biri haline geldi, öyle ki hayatının önemli kısmı boyunca telefon ve internetten uzak olan kişiler için bile internetin yokluğu düşünülemez hale geldi. Bunun sebebi temel olarak internetin yoğun ve çok geniş bir bilgi kaynağı olmakla birlikte kolay erişilebilir olmasıdır. Herhangi bir bilgiye erişim gerektiğinde artık ilk iş olarak tanıdığımız birine sormak yerine arama motoruna yazmamız yeterli oluyor. Ek olarak internetin sağladığı eğlence (müzik dinleme, film izleme, online oyun platformları gibi) ve iletişim olanakları (Facebook, Twitter, Skype, Whatsapp gibi iletişim platformları) da gün geçtikçe daha çok insanın internet kullanıcısı olmasını sağlıyor. İnternetin sağladığı olanaklar insanların ilgisini cezbederken kullanıcı sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Eğer bu artış bir kullanıcı sayısı grafiği ile gösterilseydi günümüzde bu sayının artış hızının dahi arttığı (ivmeli artış) gözlenebilirdi. Bu durum, bir yandan dünyayı hızlı değiştiren her gelişme gibi teknoloji ve sosyal yaşamımızın nasıl değiştiğini gözlemleme fırsatı sunuyor bizlere, diğer bir yandan aklımızdan geçenleri sorduğumuz internet platformunda düşüncelerimizin tüm dış dünya tarafından gözlemlenebilir olmasına imkan sağlıyor. Yazdıklarımız, düşündüklerimizi ifade ediş şeklimiz veya aradığımız bir şey hareketlerimizin tahmin edilebilmesi ihtimalini de beraberinde getiriyor. Bu konularda çeşitli platform verileri ile yapılan çalışmalarda geçmiş internet verileri esas alınarak yapılan tahminlerde başarılı sonuçlara ulaşılmıştır. Finans piyasaları üzerine de çok sayıda çalışma yapılmış ve etkileşimin bulunduğu doğrulanmıştır. Borsa İstanbul özelinde Gündüz ve Çataltepe (2015) tarafından yeni yapılan bir çalışma Türkiye finansal basın makalelerinin borsa üzerindeki etkisini doğruladı. Öztürk ve Çiftçi (2014)[25] tarafından yapılan bir çalışmada da USD-TRY kuru değişiminin geçmiş Twitter mesaj verileri sentimenti ile anlamlı bir ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Burada anlatılacak çalışma dünyanın arama motoru pazarını baskılayan Google arama motorunun Borsa İstanbul'u işaret eden anahtar kelimelerin arama hacimleri verilerini kullanarak Borsa İstanbul'a (BİST) talebi ölçmek ve bu ölçümün borsa işlem hacmi tahmininde ne derece anlamlı sonuçlar verdiğini test etmektir. Mevcut olarak Borsa İstanbul özelinde Google arama hacim endeksi kullanılarak yapılmış bir çalışma olmadığı için, literatüre de katkı sağlayacağını umuyorum.
Özet (Çeviri)
Internet became a considerable part of our lives so fast that even for the ones who lived most of their lives without the internet cannot imagine how the life would be without it. We shop, plan, talk to friends/family, search for information via the internet and doing that we create a movement (trace) that reflects our interests even when we use it anonymously. The stock market estimation with internet data is a subject that creates motive in researchers to observe if the sentiment or interests of the people affect stock markets and if that effect creates a prediction possibility. Regarding Turkey financials, two works prepared with the internet data. First one is Öztürk & Çiftçi (2014) [25] that analyzed the Twitter sentiment index and tested the USDTRY exchange rate with past index values and found a significant relationship. The second is Gündüz & Çataltepe (2015) [26] that analyzed the financial magazine sentiment data and tested the past data significance on Istanbul Stock Market Index (BIST) the result of which was a significant explanatory power of the sentiment existed. This study is prepared with daily [Jan.2015-Oct.2016] GTSV volume data of BIST related keywords and focuses on whether if change in the Google Trends Search Volume Index has any significant effect on Istanbul Stock Market Index (BIST) volume data and absolute return. The search volume of keywords found significant in the estimation of transaction volume and absolute return.