Foreign policy behavior of emerging middle powers toward sub-saharan Africa in the context of niche diplomacy
Niş diplomasi bağlamında yükselen orta ölçekli güçlerin Afrika'ya yönelik dış politika davranışları
- Tez No: 456789
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ZİYA ÖNİŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: orta ölçekli güçler, niş diplomasi, dış politika, büyük güçler, dış yardım, tarımsal teknoloji transferi, middle power, niche diplomacy, foreign policy, great power, foreign assistance, agricultural technology transfer
 - Yıl: 2016
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Koç Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 134
Özet
Uluslararası düzende, devletler düzen içindeki pozisyonlarına ve potansiyellerine göre sınıflandırılırlar. Uluslararası İlişkiler literatüründe 'örta ölçekli güç' kavramının bulunmasına rağmen bu gruptaki devletlerin daha iyi analiz edilebilmesi için bir alt sınıflandırmaya ihtiyaç duyuldu: yükselen orta ölçekli güçler ve geleneksel orta ölçekli güçler. Yükselen orta ölçekli güçler diğer alt gruptan uluslararası düzenin daha kapsayıcı olmasını gerektiren reformist özellikleri ile ayrılırlar. Öte yandan, yükselen orta ölçekli güçler uluslararası çevrede kendilerinin görece iyi organize oldukları ve iyi bir performans sergiledikleri ve tezde niş diplomasi olarak adlandırdığımız alanlarda diğer coğrafyalarla etkileşime girip ülkelerinin olumlu, iyi huylu, yumuşak taraflarını göstermeye gayret ederler. Tezde, bunun haricinde, üzerinde durulan diğer bir konu ise devlet-dışı aktörlerin yükselen orta ölçekli güçlerin dış politika yapımında ne denli etkili olabilecekleridir.
Özet (Çeviri)
States are classified according to their positions and their potentials in the present international order. In the International Relations literature, in spite of the existence of 'middle power' notion, there occurred need for a new classification in the middle power groups, namely traditional middle power and emerging middle power. Emerging middle powers differed from the other sub-group through their reformist aspects requiring an inclusive international order. Additionally, they are eagerly trying to show their benevolent image in the international scene through the policy domains they are better at. The thesis provides a sub-state level analysis to reveal how NGOs are effectual elements during implementation of foreign policy paradigms. The thesis aims at covering both the roles of emerging middle powers in the international order and the roles of NGOs located in these emerging middle powers.