The Arab Spring: Tunisia, Egypt and the US foreign policy
Arap Baharı: Tunus, Mısır ve ABD dış politikası
- Tez No: 469169
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. BİLAL ÇIPLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Uyanışı, Demokrasi ve Devlet (DG), ABD Dış Politikası, Arab Awakening, Democracy and governance“referred to as DG”, US Foreign policy
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu'ya yönelik dış politikası Arap ülkelerinde bir tartışma konusu olagelmiştir. Arap Baharı patlak verdiğinde ABD'nin Orta Doğu politikasını inşa ettiği temeller için bir deneme/test etme süreci olmuştur. İstikrar, bölgede, ABD'nin birinci önceliği olmuştur. Ancak, Tunus ve Mısır'daki diktatörlükler çöktüğünde Amerikan tarafının tepkisi birkaç faktörden dolayı farklılık göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu dış politikasını hangi temeller üzerine kurduğunu anlamak için Arap Uyanışı'na olan tepkisinin ne olduğuna ve ABD'nin hem Tunus'ta hem de Mısır'da ortaya çıkan kural koyucu elitlerle nasıl ilişkiler kuracağına bakmak gerekir. Bu araştırma, ABD için farklı önemleri olan, iki Arap ülkesine ABD'nin yaklaşımını açıklığa kavuşturacaktır. Mısır onlarca yıldır ABD'nin müttefiki olmuştur, ancak devrim sonrası Tunus'la bu kadar ilgilenmesindeki teşvik edici unsur nedir? Demokrasi ve Devlet (Democracy and Govarnance 'DG') bu tepkinin arkasındaki temel faktörler mi olacak? ABD değerler yerine istikrarı mı seçecek? Bu araştırma, çeşitli etkenlerin, sebeplerin ve ABD'nin verdiği bir takım müdahale metodlarının anlaşılmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The United states' foreign policy towards the middle east has always been a matter of discussion in the Arab countries. The basis on which the US built its Middle East policy was put to test when the Arab spring broke out. Stability was the US top priority in the region, but when the dictatorships collapsed in Tunisia and Egypt, the response from the American side to each country under investigation differed. The purpose of this thesis is to understand the reason behind such behavior of the US. Therefore, it becomes important to examine the basis on which the United States builds its Middle East policy, and the U.S. response to the Arab Awakening in these countries? Also, how the US deals with the emerging ruling elites in Tunisia and Egypt after the dramatic changes that took place is being examined within the scope of the aforementioned question. The method used in this thesis is the semi-structured interviews and secondary date to enhance the research. This research indicates that on one hand, the United States have chosen stability and interests over values of democracy and good governance in Egypt by supporting the military the military coup in 2013. On the other hand, the US provided financial support to the Tunisian government and non-governmental organizations, to help the new regime survive which would eventually prevent the rise of extremism in the country. While the concern for stability made the US support the military coup in Egypt, it made the US assist the democratically elected government in Tunisia. For the US stability meant the prevention of the rise of extreme movements and developments that would strengthen the radical movements and put the Israeli security at risk.