Transfer pricing documentation
Transfer fiyatlandırmasında belgelendirme
- Tez No: 456793
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR SERAP YALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Transfer fiyatlandırması, transfer fiyatlandırmasında belgelendirme, ispat yükü, anayasaya aykırılık, Türkiye, OECD, BEPS Aksiyon Planı, Transfer pricing, transfer pricing documentation, burden of proof, unconstitutionality, Turkey, OECD, BEPS Action Plan
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Transfer fiyatlandırması, ilişkili kişiler arasında gerçekleştirilen mal ve hizmet satışları için belirlenen fiyat olarak tanımlanmaktadır. Transfer fiyatlandırmasının belirlenmesi süreci, son zamanlarda, toplam vergi yükünün azaltılması amacıyla daha fazla manipüle edilmektedir. İşte bu sebeple, ülkeler egemenlik alanlarında vergi matrahının aşındırılmasını önlemek amacıyla transfer fiyatlandırmasına ve özellikle transfer fiyatlandırmasında belgelendirme yükümlülüklerine ilişkin hukuki düzenlemeleri iç hukuklarına dahil etme, var olan düzenlemeleri yeniden gözden geçirme ya da yönetme eğilimi göstermektedirler. Bu eğilim ise hukuki bir değerlendirme yapmayı gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla, bu tez transfer fiyatlandırmasında belgelendirme konusunda ekonomik bir değerlendirmeden ziyade, transfer fiyatlandırmasında belgelendirme konusundaki hukuki müzakereleri analiz etmeyi ve bu konuları vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, transfer fiyatlandırmasında belgelendirme yükümlülükleri, ispat yükü ve cezai hükümleri ve bunların gerek uluslararası, gerek ulusüstü ve gerekse yerel uygulamalarda özellikle Türkiye kapsamındaki hukuki değerlendirmelerini içermektedir. Öncelikle, dünya çapındaki mevcut transfer fiyatlandırmasında belgelendirme yükümlülüklerine ilişkin olarak uluslararası düzlemde OECD ve PATA, ulusüstü düzlemde Avrupa Birliği ve ulusal düzlemde Amerika, Almanya ve İsviçre incelenmektedir. İkinci olarak, bu tez mevcut Türk transfer fiyatlandırmasında belgelendirme uygulaması kapsamında oldukça detaylı bir çalışma gerçekleştirmektedir. Bu çalışma neticesinde, Türk transfer fiyatlandırmasında belgelendirme mevzuatına ilişkin oldukça ciddi görülen anayasaya aykırılık problemleri tespit edilmektedir. Bu tez, mevcut Türk transfer fiyatlandırmasında belgelendirme mevzuatının anayasaya aykırı hükümler içerdiğini ileri sürmekte ve bu anayasaya aykırılığı vurgulamaktadır. Öte yandan, bu tez Türk transfer fiyatlandırmasında belgelendirme mevzuatının nasıl anayasaya uygun hale getirilebileceğine ilişkin öneriler içermektedir. Son olarak, OECD Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı (BEPS) Aksiyon Planı çerçevesinde transfer fiyatlandırmasında belgelendirmenin gelecek uygulamaları da tezin içeriğine dahil edilmiştir. Böylelikle, bu tez salt transfer fiyatlandırmasında belgelendirme konusunda mevcut uygulamalar ile sınırlandırılmamış gelecek uygulamaları da kapsam içine almıştır.
Özet (Çeviri)
Transfer pricing is the price determined for the sale of goods and services realized between associated enterprises. Recently, the process for determining the terms and conditions for transfer pricing is being manipulated by companies to minimize their overall tax burden. For this reason, the legislatures of a number of countries intend to introduce, revise or govern their transfer pricing requirements, especially in the transfer pricing documentation area, to prevent taxation base erosion in their jurisdictions. These reforms require careful legal consideration. This thesis aims to analyze and highlight the legal deliberations currently being undertaken in relation to transfer pricing documentation, rather than economical aspects. It examines the transfer pricing documentation requirements, burden of proof and penalty provisions and their legal considerations at the international, supranational and different national practice levels with a specific focus on Turkey. Within the scope of the current worldwide transfer pricing documentation requirements, this thesis first examines the OECD and PATA at the international level, the EU as a supranational practice and the United States, Germany and Sweden at the national level. This thesis then conducts a detailed study of current Turkish transfer pricing documentation practices. The findings of this study indicate that current Turkish transfer pricing documentation legislation is unconstitutional. In response to these findings, this thesis makes recommendations to constitutionalize the Turkish transfer pricing documentation legislation. Finally, this thesis includes the future transfer pricing documentation practices within the scope of the OECD BEPS Action Plan. Therefore, this thesis is not limited to current transfer pricing documentation practices, but also applies to future legal practice.