Working class households' subsistence strategies and the process of proletarianization in İstanbul
İstanbul'da yaşayan işçi sınıfı hanelerinin proleterleşme süreçleri ve yeterlililik düzeyinde ürettikleri geçim stratejileri
  1. Tez No: 456797
  2. Yazar: HÜSEYİN DENİZ SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hane, göç dönemi, proleterleşme, neoliberalizm, ücretli çalışma, borçluluk, kadının rolü, Household, Migration period, Proletarianization, Neoliberalism, Wage work, Indebtedness, The role of women
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma son 10 yıl içerisinde İstanbul'da yaşayan düşük gelirli işçi ailelerin kentte verdikleri geçim mücadelelerine ve proleterleşme süreçlerine odaklanmaktadır. Bu tez haneyi bir analiz birimi olarak ele almakta ve hane üyelerinin yaşam hikâyelerine odaklanarak savlarını oluşturmaktadır. Mevcut yazın, geniş aile üyelerinden gelen yardımların, devletin sağladığı ayni ve nakdi transferlerin, kentteki kaçak barınma imkânlarının ve ücret dışı gelirlerin; düşük gelirli ailelerin kente uyum süreçlerini kolaylaştırdığını, geçime yönelik stratejiler üretmeye yardımcı olduğunu ve proleterleşme süreçlerini önemli ölçüde etkileyen toplumsal ve ekonomik mekanizmalar olduğunu savlamaktadır. Özellikle son on yılı dikkate aldığımızda, bu tezin bulguları mevcut yazının ürettiği bu varsayımların geçerliliğini İstanbul'daki düşük gelirli aileler açısından sınamaya imkân vermektedir. Bu tez düşük gelirli aileler için göç döneminin proleterleşme süreçlerinde kayda değer bir etkisi olmadığını iddia etmekte, destekleyici ücret dışı gelirlerin ve kaçak barınma imkânlarının azaldığını tespit etmekte ve sağlanan sosyal yardımların etkisinin düşük düzeyde olduğunu gözlemlemektedir. Bu tez proleterleşme sürecinin tamamlandığını ve düşük gelirli aileler için kentte geçimlerini sağlamaları için en önemli kaynakların; ücretler, hanenin borçlanma kapasitesi ve yeniden üretimini sağlayan kadınların rolü olduklarını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the proletarianization processes of low-income families who are migrated to İstanbul in different periods and depicts how it is possible for low-income households by only relying heavily on subsistence activities to prosper in İstanbul in the harsh conditions of neoliberalism. This thesis takes the household as a unit of analysis and draws out its conclusions by focusing on the life-stories of both female and male adult members of the households. The existing literature argues that the social transfers provided by the state and extended family members of the household, options for obtaining non-wage incomes and informal housing opportunities are the prominent social and economic mechanisms that ease the adaptation process of families, confers the chances of getting by in the city and also has a substantial impact on the proletarianization process of low-income households. The empirical findings of this thesis allows for testing the relevance of these assumptions for low-income families residing in İstanbul in the last decade. This thesis argues that the migration period has a minor impact in terms experiencing proletarianization. Supplemental non-wage income related activities and informal housing options has depleted in İstanbul for low-income families. The social transfers mostly provided by the state have a partial contribution in the household economy. The primary sources for low-income households to prosper in the city has become wage related activities, capacity to increase level of indebtedness and maintenance of the reproduction of the household unit which is done by female members of the households.