The association of the birth of a sibling with the older child's externalizing behaviors
Kardeş doğumu ile büyük çocuğun dışsallaştırma davranışları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 456798
  2. Yazar: FATMA DİLAN ÇEVİKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZLI BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kardeş doğumu, ebeveyn kaynakları, gerçek zamanlı etkileşimler, gelişimsel kaynaklar, anne depresyonu, dışsallaştırma davranışları, sibling birth, parental resources, real time interactions, developmental resources, maternal depression, externalizing behaviors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırmalar kardeş doğumu ile evdeki büyük çocuğun dışsallaştırma davranışları arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Bu ilişkide ebeveyn-çocuk ilişkisindeki iki durum: (i) büyük çocuğa sağlanan ebeveyn kaynakları ve (ii) anne-çocuk arasındaki gerçek zamanlı etkileşimin özellikleri ve anne depresyonu rol oynayabilir. Bu çalışmada bu ilişki test edilmiştir. Türkiye'de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri Araştırması'ndaki (TEÇGE) verileri bu çalışmada kullanılmıştır. Çalışma 1'de nicel veriler kullanılırken (N = 560), Çalışma 2'de nitel veriler kullanılmıştır. Bu çalışma aşağıda sıralanan ilişkilerin olup olmadığını incelemiştir: (a) kardeş doğumu ile ebeveyn kaynakları arasındaki ilişki, (b) kardeş doğumu ile gerçek zamanlı etkileşimler arasındaki ilişki, (c) kardeş doğumu ile anne depresyonu arasındaki ilişki ve (d) kardeş doğumu ile evdeki büyük çocuğun dışsallaştırma davranışları arasındaki ilişki. Ayrıca, ebeveyn kaynakları ve gerçek zamanlı etkileşimlerin kardeş doğumu ile büyük çocuğun dışsallaştırma davranışları arasındaki ilişkide aracı rolünde olup olmadıkları test edilmiştir. Son olarak, kardeş doğumu ile ebeveyn kaynakları ve dışsallaştırma davranışları arasındaki ilişki Çalışma 1'de kardeş doğumundan daha çok etkilenebilecek risk grubunda bulunan katılımcılar açısından incelenmiştir. Sonuçlar gösteriyor ki; (1) kardeş doğumu ile gelişimsel kaynaklar arasında bir ilişki bulunuyor, (2) kardeş doğumu, doğum sonrası gerçek zamanlı etkileşimlerdeki anne ve çocuk davranışlarını tahmin ediyor, (3) deneyimsel çeşitlilik kardeş doğumu ile dışsallaştırma davranışları arasındaki ilişkide aracı rolünü üstleniyor ve (4) yüksek riskli tüm alt gruplarda, doğum sonrası sert disiplin evdeki büyük çocuğun dışsallaştırma davranışlarını tahmin ediyor.
Özet (Çeviri)
The research indicates that there is an association between the birth of a sibling and externalizing behaviors of the older children. In this association, two aspects of the parent-child relationship: (i) the parental resources that are provided to the older child, (ii) the characteristics of the real time interactions between the mother and the older child, and maternal depression might play a role. In the current study, this association was tested. The data from the Study of Early Childhood Developmental Ecologies in Turkey (ECDET) was used. In Study 1, quantitative data was used (N = 560) while in Study 2 qualitative data was used (N = 101). Current research investigated that whether there was association between (a) sibling birth and parental resources, (b) sibling birth and real time interactions, (c) sibling birth and maternal depression, and (d) sibling birth and externalizing behaviors of the older children. Also, parental resources and real time interactions were taken as possible mediators for the association of sibling birth with externalizing behaviors of the older children. Last, the association of sibling birth with parental resources and with children's externalizing behaviors was investigated for participants of Study 1 who were at high risk for being influenced by sibling birth. Results showed that (1) there was an association of sibling birth with developmental resources; (2) sibling birth predicted mother behaviors and child behaviors during real time interactions at post-birth interview; (3) variety of experiences was found as a mediator of the association of the sibling birth with externalizing behaviors of older children; (4) in all high risk subgroups, externalizing behaviors of older children were predicted by harsh discipline at post-birth interview.