Türkiye'de kamu politikası çalışmalarının Amme İdaresi Dergisi'nde yayımlanan makaleler üzerinden analizi (1968-2015)
Analysis of public policy studies in Turkey through the articles published in Public Administration Journal (1968-2015)
- Tez No: 456841
- Danışmanlar: PROF. DR. METE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Public policy analysis, policy studies, Public Administration Journal, Amme İdaresi Dergisi, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de yakın bir zamanda kurumsallaşmaya başlayan kamu politikası analizi çalışma alanının, Amme İdaresi Dergisi'ne nasıl yansıdığını incelemektir. Bu amaçla ilk bölümde çalışma alanı ile ilgili kavramlar ve alanın bir disiplin olarak ortaya çıkışında etkili olan gelişmeler incelenmiştir. İkinci bölümde, çalışma alanının kapsamı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bölüm, Amme İdaresi Dergisi'ni kamu politikası analizi bakış açısıyla incelemek için gerekli altyapıyı hazırlamış ve 1968-2015 yılları arasındaki 48 yıl boyunca Amme İdaresi Dergisi'nde yayımlanmış tüm sayılar taranmış ve toplam 1334 makale arasından 74'ü kamu politikaları alanı ile ilgili bulunarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise tarama sonucunda, araştırma kapsamına dahil edilen makaleler incelenmiştir. Bu makaleler“politika çalışmaları”olarak adlandırılmış ve bu çalışmalar, kamu politikası ile ilgili dergiye yansıyan ve birbiri ile kısmen kesişen kategorilere ayrılarak (i) ilk örnekler (çekirdek grup), (ii) disiplinin bilgisini üreten çalışmalar ve (iii) sektörel çalışmalar olarak sınıflandırılmıştır. Anahtar Sözcükler Kamu politikası analizi, politika çalışmaları, Amme İdaresi Dergisi, Türkiye.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the way redounding public policy analysis, which has recently begun to institutionalized as a study field in Turkey, on Public Administration Journal (Amme İdaresi Dergisi). For this purpose, in the first part, the concepts related to field of study and developments that were influential on emergence of field as a discipline have been examined. In the second part, the scope of the discipline was tried to be determined. This section has provided an overview of public policy analysis which is necessary to examine the Public Administration Journal. All issues published during 48 years -between 1968 and 2015- were browsed and out of a total of 1334 articles, 74 public policy-related articles were selected for further analysis. In the third part, these articles included within the scope of research were examined. These articles were labeled as“policy studies”and they were categorized into three mutually non-exclusive categories as (i) early examples (core group), (ii) disciplinary articles producing knowledge of discipline, and (iii) sectoral examples.