Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan kadınların suç mağduriyeti korkusu
The fear of crime of women who live in Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 456848
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN İÇLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, korku, kadın, suç mağduriyeti korkusu, kadınlarda suç mağduriyeti korkusu, mağduriyet, KKTC, Crime, fear, woman, fear of crime, fear of crime in woman, victimization, TRNC
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan KKTC vatandaşı 18 yaş üstü kadınların suç mağduriyeti korku düzeylerinin tespit edilmesi ve suç mağduriyeti korkusunu tetikleyen değişkenler incelenmiştir. Bu çalışma KKTC'de yaşayan kadınlarda suç mağduriyeti korkusunu genel olarak literatürle paralel şekilde incelemekle beraber, kadınlarda suç mağduriyeti korkusunu mağduriyet modeli, düzensizlik modeli, sosyal kontrol modeli ve medyanın etkileri açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır Lefkoşa, Girne, Mağusa, Güzelyurt ve İskele olmak üzere KKTC'nin beş ilçesinde yaşayan KKTC vatandaşı 18 yaş üstü 366 kişilik kadın örneklem grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre KKTC'de yaşayan kadınlarda suç mağduriyeti korku düzeyi orta seviyede görülmekle birlikte bu korku en fazla Lefkoşa ve Gazi Mağusa bölgelerinde hissedilmektedir. Bu iki bölgede suç mağduriyet korkusuna en fazla etki eden faktörün düzensizlik modeline göre fiziksel ve sosyal düzensizlikler olduğu görülmüştür. KKTC'nin en büyük ikinci ili olan Girne'de ise Lefkoşa ve Gazi Mağusa'nın aksine düzensizlik ölçeğine bağlı elde edilen puanlar daha az çıkmıştır. Çalışmada ayrıca yaş değişkeninin suç mağduriyeti korkusuna bir etkisi olmadığı görülmüştür. Literatürde en önemli değişkenler olarak sayılan doğrudan ve dolaylı mağduriyetin de bu örneklem grubunun suç mağduriyeti üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Medyanın da yine suç mağduriyeti korkusu üzerinde bir etkisi olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the level of fear of crime and the variables which stimulate fear of crime of women who are older than 18, TRNC citizen and live in TRNC, are examined. While this research analyze the fear of crime of women in TRNC collaterally with litarature, it also aims to evaluate the fear of crime of women in terms of victimization model, disorder model, social control model and effects of media. A questionnaire which were reformed by the researcher were applied to 366 women who were older than 18 and TRNC citizen in Lefkoşa, Girne, Mağusa, Güzelyurt and İskele which are five districts of TRNC. According to results of this research, while the level of fear of crime of women living in TRNC found as mid-level, the maximum level of fear of crime of women is felt in Nicosia and Famagusta. In these areas, the variable that affects fear of crime mostly is found as physical and social disorders in terms of disorder model. In Girne which is the second biggest city of TRNC, the points of disorder scale are lower on the contrary to Nicosia and Famagusta. Furthermore, in this research it is found that age does not affect fear of crime of women. Also, direct and indirect victimization which are two of the most important variables in literatüre, do not have any effect on this sample group's fear of crime. Media does not affect fear of crime of women in TRNC, too.