Eşinin işi nedeni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan kadınlarda belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri, stresle baş etme biçimleri ve evlilik doyumu
Intolarence of incertainty, styles of coping with stress and the maritual satisfaction of the women live in TRNC due to their husbands' job
  1. Tez No: 917226
  2. Yazar: PINAR DAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Stresle başa çıkma, belirsizlik, tahammülsüzlük, evlilik doyumu, Migration, Cope with stress, uncertainty, intolerantness, maritual satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Eşinin işi nedeni ile KKTC' de yaşayan kadınların belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri, stresle başetme yöntemleri ve evlilik doyum düzeyleri, bunlar arasındaki ilişki ve tanıtıcı özelliklere göre farklılık durumu olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada,stresle başa çıkma tarzı ölçeği, belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği, evlilik yaşam ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bulguların analizlerinde t- testi, ANOWA testi ve pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Örneklem, eşinin işi nedeniyle KKTC' de yaşayan 108 kadından oluşmuştur. BTÖ puanlarının KKTC' ye isteyerek gelme değişkenine göre, EYÖ puanlarının öğrenim durumu ve KKTC' ye gelmeden önceki çalışma durumu değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Sonuçlar: KKTC' ye isteyerek gelen katılımcıların belirsizliğe tahammülsüzlüklerinin daha fazla olduğu, ilköğretim mezunu olanların lise ve yükseklisans eğitim düzeylerine göre evlilik doyumlarının daha yüksek, evlilik doyumu ile belirsizliğe karşı tahammülsüzlük, SBTÖ alt ölçeklerinden çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım ile arasında negatif, iyimser yaklaşım ile ise pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: to determine the intolerance of incertainty level of the women living in TRNC due to their husbands' job, styles of coping with stress and maritual satisfaction level, and to determine is there discrepancy status according to the relationship between them and introductory features or not. Materials and methods: In the work, it's used coping with stress scale, intolerance of incertainty scale, marriage life scale and personal info form. In the analysis of evidances, it's used t test, ANOWA test and pearson correlation test. Results: The sample consisted of 108 women living in TRNC due to their husbands' job. According to the willingnessly come to TRNC variable of intolerance of incertainty scale points; it's detected that marriage life scale points' learning situation and working status before coming to TRNC variable have changed statisticallly and significantly. Conclusions: It's detected that the attendants who came willingfully to TRNC have got more intolerance of incertainty, elementary school graduates have got more maritual satisfaction than high school and master level, intolerance of incertainty with maritual satisfaction, there is negative relationship between helpless approach and submissive approach, and positive relationship with optimist approach in the subscales.