Eḥmed Hîlmî Elqoẋî ve Rehberê Sanî Şerhaeqîda Eḥmedê Xanî isimli eseri
  1. Tez No: 456881
  2. Yazar: CEVDET KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eḥmed Ḥîlmî, Eḥmedê Xanî, Eqîde, Rehberê Sanî, Shiah, Followers of Sunnah, Mu'tazila, Khawarij
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Girişte tezin içerik, önem ve kaynakçsından bahsedilmiştir. Birinci bölümde Eḥmed Ḥîlmî el-Qoẋî'nin hayatı ve eserlerî anlatılmıştır. Tezin ana omurgasını teşkil eden ikinci bölümde de Eḥmed Ḥîlmî el-Qoẋî'nin arap alfabesiyle yazdığı“Rehberê Sanî Şerha Eqîda Eḥmedê Xanî”isimli eseri latinize edildikten sonra bir sözlükçe eklenerek Arap Alfabesiyle okuyamıyan yeni nesil okuyucunun istifadesine sunulmuştur. Bu çalışmamızın Kürt Dili ile ilgilenen gelecek kuşaklar için faydalı bir çalışma olması en önemli dilek ve temennimizdir. Anahtar Kelîmeler: Eḥmed Ḥîlmî, Eḥmedê Xanî, Eqîde, Rehberê Sanî, Şii, Ehli Sunnet, Mutezile, Harici,
Özet (Çeviri)
This study is comprised of two chapters. In the Introduction part, I will discuss the content, significance and bibliography of the thesis. In the first chapter, I will talk about the life and the works of Ḥîlmî el-Qoẋî. In the second chapter, which is the basis of the work, I will transcribe the study of Qoxî named“Rehberê Sanî Şerha Eqîda Eḥmedê Xanî”written in Arabic script and then I will attach a glossary for the readers who are not able to read Arabic. I hope the study will be helpful for the posterity.