İçsel pazarlamanın örgütsel bağlılığa etkisi: Adana ilinde bir inceleme
The effects of internal marketing to organizational Commitment: a research in Adana
- Tez No: 456880
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET NECDET GÜLGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, İçsel Pazarlama, Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Marketing, Internal Marketing, Commitment, Organizational Commitment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada örgütsel bağlılık 3 boyutlu bir yapı olarak ele alınmış, içsel pazarlamanın örgütsel bağlılık boyutları üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmada öncelikle yerli ve yabancı literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması sonucunda çalışmanın teorik alt yapısı oluşturulmuştur. Teorik alt yapı sunulduktan sonra, araştırmanın uygulama kısmını oluşturmak için anket çalışması yapılmıştır. Araştırma dağıtım sektöründe çalışan iş görenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket formunun ilk kısmında demografik özellikleri ölçen sorular sorulmuştur. Anket çalışmasının ikinci kısmında içsel pazarlama faaliyetlerini ölçmek için sorular sorulmuştur. Son kısımda kullanılan ölçek ise örgütsel bağlılık davranışını irdeleyen sorulardan oluşmaktadır. Araştırmada amaçlara ulaşabilmek için ANOVA, frekans analizi, korelasyon gibi analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda içsel pazarlama ile örgütsel bağlılığın alt ölçekleri arasında orta şiddette ve pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study considers organizational commitment as a three dimensional construct and compares the effect of internal marketing on dimensions of organizational commitment. At the outset, national and international literature were reviewed in this study. As a result of the literature review, the theoretical aspects of the study have been created. After presenting the theoretical aspects, survey was created to constitute the application part of the research. Research was performed with people who were working in the distribution sector. In the first part of the survey, the questions were asked to measure the demographic characteristics. The scale in the second part of the survey the questions were asked to measure internal marketing activities. In the last part of the questionnaire was consisted of questions regarding the behavior of organizational commitment. To achieve the purposes of this research, analysis such as ANOVA, frequency analysis, correlation were performed. The findings reveal that there is a positive relationship with a moderate impact between the internal marketing and organizational commitment.