Grafen esaslı nanomalzemelerin geliştirilmesi ve elektrokataliz etkisiyle metanol oksidasyonun performanslarının artırılması
Developing graphene based nanomaterials and improving their methanol oxidation performances with electrocatalysis effect
  1. Tez No: 456946
  2. Yazar: TANJU EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP ATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümlü Voltametri, Grafen Oksit, Metanol Oksidasyonu, Nanokatalizör, Nanoparçacık, Cycling Voltammetry, Graphene Oxide, Methanol Oxidation, Nanocatalyst, Nanoparticle
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde, hazırlanan grafen oksit üzerine, L-sistein bağlaç yardımıyla nanoparçacıklar ve çekirdek-kabuk bimetalik nanomalzemeler kullanılarak modifiye edildi. Modifiye edilen nanomalzemenin kimyasal ve fiziksel karakterizasyonu spektroskopik, mikroskobik ve optik tekniklerle yapıldı. Elde edilen grafen oksit esaslı nanomalzemeler, metanolün elektrokimyasal oksidasyonu için elektrokataliz malzemesi olarak kullanıldı. Seçilen her bir nanoparçacık ve bimetalik çekirdek-kabuk nanoparçacık içeren grafen oksit malzemelerin elektrooksidasyon performansları dönüşümlü voltametri tekniğiyle ayrı ayrı tespit edildi. Her bir nanomalzemenin maksimum performans değerlerinin belirlenebilmesi için optimizasyon işlemleri yapıldı. Grafen oksit nanoşeritlerin geometrik kusurlarının azaltılması, kullanılan nanoparçacıkların ve bimetalik nanoparçacıkların boyutları ve geometrilerinin ideal hale getirilmesi gibi optimizasyon işlemleri yapıldı. Metanol oksidasyonu için en ideal nanokataliz şartları belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, synthesized graphene oxide has been modified by using L-cystein binder, nanoparticles and core-shell bimetallic nanomaterials. Chemical and physical characterizations of modified nano-materials have been caried out by performing spectroscopic, microscopic and optical techniques. The resulting graphene oxide-based nano-materials, have been used as electrocatalysis material for electrochemical oxidation of methanol. The electrooxidation performance of each selected bimetallic nanoparticle and graphene oxide materials with core-shell nanoparticles have been determined separately by using cyclic voltammetry technique. Optimization processes have been performed in order to determine the maximum performance values for each of nanomaterials. The optimization processes including, reduction of geometric imperfections of graphene oxide nanoribbons, idealization of size and geometry of nanoparticles and bimetallic nanoparticles have been performed. The ideal conditions for nano-catalysis for the oxidation of methanol have been determined.