Güney Ege bölgesi koprafaj staphylininae (Coleoptera:Staphylinidae) türlerinin fenolojisi ve vertikal dağılışı üzerinde araştırmalar
The studies on phenology and vertical distrubition of coprofag staphylininae (Coleoptera:Staphylinidae) species at Southern Aegean region
  1. Tez No: 456947
  2. Yazar: ÖZGE ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ŞENYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ege bölgesi, fenoloji, staphylininae, Türkiye, vertikal dağılış, Aegean region, phenology, staphylininae, Turkey, vertical distribution
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin arazi çalışması Türkiye'nin Güney Ege Bölgesinde bulunan; Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, Muğla ve Uşak illerinde, gübre yemli düşürme tuzakları kullanılarak, Eylül 2013 – Ağustos 2014 tarihleri arasında, 2 aylık periyotlar ile farklı yüksekliklerde seçilen 22 lokalitede yapılmıştır. Çalışma neticesinde Staphylininae (Coleoptera:Staphylinidae) altfamilyasına ait 566 bireyden 8 cinse ait 53 türün dağılış gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Ocypus (Pseudocypus) excisus, (Müller G., 1950); Philonthus (Philonthus) splendens splendens, Fabricius, 1793; P. splendens sideropterus, Kolanati, 1846; Quedius (Raphirus) plancus, Erichson, 1840 tür ve alttürlerinin daha önceden lokalite belirtilmediği Türkiye'de bulunduğu bildirilmiş olup ilk defa bu çalışmada ayrıntılı olarak lokalite kaydı verilmiştir. Bu çalışma ile tespit edilen türlerin dominantlık, sıklık yüzdesi, Sorensen ve Jaccard benzerlik indeksleri yapılmıştır; Philonthus carbonarius (Gravenhorst, 1802) %15,24 lük oranı ile en dominant, Philonthus carbonarius (Gravenhorst, 1802) %8,08 lik oranı ile en sık rastlanan türler olarak belirlenmiştir. 9. İstasyon (Muğla) ile 11. İstasyon (Aydın) Sorensen ve Jaccard benzerlik indeksleri sonucunda birbirine en benzer istasyonlar olarak belirlenmiştir. Her bir türün fenolojisi, vertikal ve lokalite kayıtları ayrıntılı belirtilmiş olup Paleartik ve Türkiye yayılışları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The land study of this thesis was carried out in the Southern Aegean Region of Turkey between September 2013 and August 2014 and 22 localities were selected in the provinces of Afyonkarahisar, Aydin, Denizli, Muğla and Usak and study were performed by using fertilizer dropping traps at different heights with 2 month periods. As a result, It was determined that 566 individuals and 53 species were belonged to 8 genus in the subfamily of Staphylininae (Coleoptera: Staphylinidae) distributed in these localities. According to the results of research; Ocypus (Pseudocypus) excisus, (Müller G., 1950); Philonthus (Philonthus) splendens splendens, Fabricius, 1793; P. splendens sideropterus, Kolanati, 1846; Quedius (Raphirus) plancus, Erichson, 1840 species and subspecies were reported in these locations in Turkey, where they were not previously specified and the localizations were recorded for the first time by this study. The dominance, frequency percentage, Sorensen and The Jaccard similarity indices of the species determined by this study were performed; Philonthus carbonarius (Gravenhorst, 1802) was the most dominant with 15.24% and Philonthus carbonarius (Gravenhorst, 1802) was the most common species with 8.08%. Station 9 (Muğla) and Station 11 (Aydın) were determined as the closest stations to each other as a result of the similarity indices of Sorensen and Jaccard. The phenology, vertical and locality value records of each species are given in detail and also, Palearctic and Turkey distributions are given.