Gökçeada sığ sularında bulunan çırçır, Symphodus ocellatus (Linnaeus, 1758), türünün yaş ve büyüme özelliklerinin belirlenmesi
Determinations of the distribution and growth characteristics of çirçir, Symphodus ocellatus (Linnaeus, 1758), in the shallow waters of Gokçceada
- Tez No: 457042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Symphodus ocellatus, Otolit, Yaş, Büyüme, Gökçeada, Symphodus ocellatus, Otolith, Age, Growth, Gökçeada
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Haziran 2013 ve Haziran 2014 tarihleri arasında Gökçeada sığ sularında yapılan bu çalışmada Labridae familyasına ait Symphodus ocellatus bireylerinin dağılımları ve büyüme özellikleri belirlenmiştir. Çalışma boyunca örneklemeler 6 farklı istasyonda algarna ve ığrıp ile gerçekleştirilmiştir. Toplam boyları minimum 1,4 cm ve maksimum 18,50 cm arasında olan toplam 2046 adet S. ocellatus birey yakalanmıştır. En fazla birey 10 – 20 metre derinlikler arasında elde edilmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi y= 0,0069×3,229, R2= 0,9804 olarak hesaplanarak türün“b”değeri 3,2281 bulunup bu türün bireylerinin pozitif allometrik büyüme gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan yıllık yaş tayinleri sonucunda S. ocellatus bireylerinin yıllık büyüme oranları L∞= 24,1944, k= 0,1916, t0= -0,8654 ve y= 7,5191 cm olarak hesaplanmıştır. Otolit boyu ve genişliğinin yaş ile doğru orantılı olarak büyüdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda S. ocellatus bireylerinin Ağustos ayında örneklenmeye başladığı ve bu sürenin Eylül, Ekim ayları boyunca devam ettiği tespit edilmiştir. Gökçeada sığ sularında bu tür her habitat tipinde örneklenmiştir. Büyümenin en iyi düzeyde olduğu habitat tipinin ise kumluk + deniz çayırı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the distribution and individual growth characteristics of Symphodus ocellatus were determined between June 2013 and June 2014 in the shallow waters of Gokceada. The study was conducted in 6 different stations and samplings were collected with beach seine and beamtrawl. A total of 2046 S. ocellatus indvidiuals were caught which total length ranging between 1,4 cm and 18,5 cm. The most abundance was obtained between 10-20 meters water depth. It is determined that growth of this species was positively allometric scaling where b=3,2281 and length-weight relationship was calculated as y= 0.0069×3,229, R2= 0.9804. The annual growth rate of S. ocellatus individuals as a result of years of age determination L∞ = 24.1944 k = 0.1916, t0 = -0.8654, and is calculated as y = 7.5191 cm. Otolith concluded that grows linearly with the age of the length and width has been reached. At the same time the beginning of S. ocellatus individual participation in August and September of this period, it was determined that continued throughout October. Gokçeada shallow waters were sampled in each such habitat type. The type of habitat where growth is at its best level was determined as sandy + the sea grass.