Süt sığırlarında somatik hücre sayısının süt bileşimi ve kalitesine etkisi
Effect of somatic cell count on raw milk composition and quality of dairy cattles
  1. Tez No: 457201
  2. Yazar: MAHMUT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET REFİK ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Somatik Hücre Sayısı (SHS), Siyah Alaca, Simental, Süt Kalitesi, Süt Verimi, Süt İçeriği, Somatic Cell Count (SCC), Holstein Friesian, Simental Cattle, Milk quality, Milk yield, Milk component
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz süt sığırcılığında önemli bir yere sahip İzmir ilinde Siyah Alaca ve Simental ırkı hayvanlardan elde edilen sütlerin somatik hücre sayısı içeriğinin (SHS) tespit edilip SHS' nın bazı faktörlere göre değişimi ve bu değişimin süt verimi ve süt kalitesine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye iki işletmeden 12 ay boyunca Siyah Alaca ve Simental ırkına sahip farklı sağmal ineklerden alınan süt numuneleri Bentleymerkim Nexgen Series Model 1 cihazı ile otomatik olarak analiz edilmiştir. Araştırmada, Siyah Alaca ve Simental ırkı sığırlarda sütün yağ içeriği bakımından laktasyon sıraları arasında istatistik fark olmadığı (p>0.05), mevsimler arasında ise istatistiki fark olduğu belirlenmiştir (p0.05), mevsimler arasında ise istatistiki fark olduğu (p0.01), mevsimler arasında önemli istatistiki farkın (p0.01). Siyah Alaca ırkı sığırlarda sütün SHS içeriği bakımından mevsimler arasında önemli istatistik farkın olduğu belirlenmiştir (p0.01). SHS ile süt verimi arasında genel olarak negatif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was determine that somatic cell count (SCC) which were taken from Holstein and Simental cattles and its' change according to some factors and with this change, investigate to this change's effects to milk yield and quality in important dairy cattle industry city, İzmir. For this aim, different number of the milk samples collected from two dairy farm which were members İzmir Dairy Cattle Breeders Association for a twelve months period and analyzed by Bentleymerkim Nexgen Series Model 1 device. According to analyses results, there was no statistically significant difference determined between Holstein cattles and Simental cattles about milk fat contents (p>0.05), also there was statistically significan difference between seasons (p0.05), thus there was statistically significant difference between seasons (p0.01), however there was statistically significant difference between seasons (p0.01) determined. In general, there was negative correlation between SCC and milk yield determined.