Tekirdağ ilinde Plum pox potyvirus (PPV)'ın doğal ve yabani konukçu türlerinin saptanması
Determination of natural and wild host species of Plum pox potyvirus (PPV) in Tekirdag province of Turkey
  1. Tez No: 457215
  2. Yazar: BUŞRA BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA İLBAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: PPV, Prunus ceracifera, Prunus serrulata, Prunus spinosa, PPV, Prunus ceracifera, Prunus serrulata, Prunus spinosa
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Sert çekirdekli meyve türlerinin en önemli hastalığı olan Plum pox virus (PPV), Dünya'da ve Türkiye'de ekonomik açıdan önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Türkiye'nin iç ve dış karantina listesinde yer alan bu hastalığın epidemiyolojisi ve mücadelesinde rol oynayan PPV'nin doğal ve yabani konukçu türlerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Tekirdağ İli'nde sert çekirdekli meyve üretimini olumsuz yönde etkileyen PPV'nin bu ildeki doğal ve yabani konukçu türlerinin saptanması bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. 2016 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen sürvey çalışmaları ile Tekirdağ İli'nin Merkez Süleymanpaşa, Muratlı, Çorlu ve Hayrabolu ilçelerinde gözlem ve incelemeler yapılarak yabani formdaki sert çekirdekli ağaç ve çalı türlerinden simptomatik yaprak örnekleri toplanmıştır. Böylece PPV'nin karakteristik şekilde yapraklarda neden olduğu mozaik, damar arası bantlaşma, şekil bozukluğu, klorotik lokal lekeler ile sistemik renk değişiklikleri gösteren ve simptom göstermeyen sağlıklı bitkilerden yaprak örnekleri alınmıştır. Sürveyler sonucunda Prunus ceracifera Pissardi Nigra'dan 31 adet, Prunus ceracifera Atropurpurea'dan 31, Prunus serrulata Lindl.“Kanzan''dan 6 ve Prunus spinosa L.'dan 36 adet olmak üzere toplam 104 yaprak örneği elde edilmiştir. Örneklerde PPV'nin varlığı Double Antibody Sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (DAS-ELISA) testi ile araştırılmıştır. Ancak DAS-ELISA testi sonucunda 104 yaprak örneğinin hiçbirinde PPV saptanmamıştır. Karakteristik virüs simptomu sergileyen 10 adet Prunus ceracifera Atropurpurea, 8 adet P. ceracifera Pissardi Nigra, 2 adet P. serrulata ”Kanzan“ ve 5 adet de P. spinosa L. yaprak örneklerinden oluşan toplam 25 adet örnek Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) testine tabi tutulmuştur. RT-PCR test sonuçlarına göre 5 adet Prunus ceracifera Pissardi Nigra yaprak örneğinde Plum pox virus (PPV) saptanmıştır. Ancak P. ceracifera Atropurpurea, P. serrulata ”Kanzan" ve P. spinosa L. yaprak örneklerinde tespit edilmemiştir. Elde edilen bu sonuçlar Plum pox virus (PPV)'ın Prunus ceracifera Pissardi Nigra'da bulunuşunun ilk kaydıdır.
Özet (Çeviri)
Plum pox virus (PPV) on stone fruit trees inflicts important economical fruit yield losses in the World and as well as in Turkey. That is why it takes place external and internal quarantine list of Turkey. So it is important to determine natural and wild host of this virus for the epidemiological and the disease control purpuses. The aim of this study is to determine perrenial natural wild host species of PPV in the Tekirdağ Province of Turkey. During the June of 2016 survey visits were implemented in the Tekidağ districts of Süleymanpaşa, Muratlı, Çorlu and Hayrabolu for the observation of wild Prunus trees and shrups and leaf samples were taken. Those leaf samples were collected from plants exhibiting characteristic PPV disease symptoms like mosaic, vein banding, mottling, distortion, yellowing, local chlorotic spots and discolorations as well as from symptomless healthy plants. As a results of survey studies, 31 samples from Prunus ceracifera Pissardi Nigra, 31 samples from Prunus ceracifera Atropurpurea, 6 samples from Prunus serrulata Lindl.“Kanzan'' and 36 samples from Prunus spinosa L. totally 104 leaf samples were obtained. In order to search the presence of PPV, Double Antibody Sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (DAS-ELISA) tests were implemented. As a result of DAS-ELISA tests none of those 104 leaf samples had PPV. Among the leaf samples 10 Prunus ceracifera Atropurpurea, 8 P. ceracifera Pissardi Nigra, 2 P. serrulata ”Kanzan“ and 5 P. spinosa L. making totally 25 samples exhibiting characteristic severe PPV symptoms were subjected to Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) tests. As a results of RT-PCR tests 5 Prunus ceracifera Pissardi Nigra leaf samples revealed the presence of Plum pox virus (PPV). But P. ceracifera Atropurpurea, P. serrulata ”Kanzan" P. spinosa L. leaf samples were found free from PPV. According to our best knowledge and our results this is the first report of Prunus ceracifera Pissardi Nigra was identified as a new host of Plum pox virus (PPV).