Farklı kök ortamı ve gübrelerin, soğuk serada yetiştirilen domates çeşitlerinde, gelişme ve verime etkisi
The effect of various root media and fertilizers on the tomato cultivars grown in a cold greenhouse
  1. Tez No: 686004
  2. Yazar: ABDIRIZAK SH MOHAMED HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET VARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, cocopeat, perlit, ponza, bölüm çözeltisi, florida çözeltisi, Tomato, cocopeat, perlite, pumice, section solution, florida solution
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu denemede, farklı kök ortamı ve gübrelerin, soğuk serada yetiştirilen domates çeşitlerinde, gelişme ve verime etkisi araştırılmıştır. Denemede 3 kök ortamı (cocopeat, perlit ve ponza), 2 çeşit ( M1103F1: Yer,erik domates ve Legend: Yer, etli domates) ve 2 hidroponik çözelti (Bölüm çözeltisi ve Florida çözeltisi) kullanılmıştır. Faktöriyel olarak 12 kombinasyon olup, ayrıca her çeşit için, toprak parseli, kontrol olarak denemeye katılmıştır. Buna göre 14 konu, tesadüf blokları deneme desenine göre iki blok halinde düzenlenmiştir. Ortam ana etkisine göre, verim yönünden birinci cocopeat , ikinci perlit, üçüncü sırada ise ponzadır. Çeşit ana etkisine göre ise,verim(kg/bitki) olarak çeşitler arasındaki fark, istatistiksel olarak önemli değildir. Florida çözeltisi erkencilik yönünden bölüm çözeltisine göre daha iyi sonuç vermesine karşın toplam verim yönünden çözeltiler arasında bir fark yoktur. Toprak kontrol bitkileri diğer konularla karşılaştırıldığında, toprak bitkileri tüm konular içinde en düşük meyve sayısı, meyve ağırlığı, pazarlanabilir meyve sayısı ve pazarlanabilir meyve ağırlığını vermiştir. Çeşit ana etkisi yönünden M1103 F1 çeşidi, Legend çeşidinden daha fazla meyve sayısını vermiş fakat meyve ağırlığı yönünde çeşitler arasında bir fark bulunmamıştır.Sonuç olarak, verim sıralamasında, birinci cocopeat, ikinci perlit ve üçüncü sırada ise ponza olmasına karşın, kök ortamlarının maliyetleri dikkate alındığında, önerilecek en uygun ortam en ucuz olan ponza ve sonra da perlittir. En pahalı olan ithal cocopeat ise önerilmeyecek ortamdır. Erkencilik yönünden Florida çözeltisi yeğlenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this expriment, the effect of different root media and fertilizers on the growth and yield of tomato cultivars grown in a cold greenhouse was investigated. In the experiment, 3 root media, (cocopeat, perlite and pumice), 2 tomato cultivars (M1103F1: plum tomato and Legend: beefsteak tomato) and 2 hydroponic solutions (Department solution and Florida solution) were used. There were 12 factorial combinations and also a soil parcel for each cultivar as a control in the experiment. Accordingly, 14 treatments were arranged in two blocks according to randomized block design. According to the media fruit yield main effect, cocopeat first, perlite second and ponza was in third position. There was no statistically significant difference in fruit yield between the different solutions but florida solution gave earlier yield. Soil control plants yielded the lowest fruit number, fruit weight, marketable fruit number and marketable fruit yield. In terms of the cultivar main effect, fruit number/plant was higher in the plum cultivar than the beefsteak cultivar, but there was no yield (kg/plant) difference between the cultivars. As a result,although in fruit yield order,cocopeat first,perlite second and cocopeat in third position, considering the cost of media, the most suitable medium is the cheapest pumice and then perlite. The unsuitable medium is the most expensive imported cocopeat. Florida nutrient solution should be chosen for an early yield.