Vibration, damping property, tensile and flexural behavior of kevlar- carbon/ epoxy / nanosilica composites
Kevlar- karbon / epoksi / nanosilika kompositlerin titreşim, sönüm özelliği ile çekme ve eğilme davranışlarının belirlenmesi
- Tez No: 457320
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET ERKLİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon/Kevlar elyaf, nano-silika, hibrit kompozit, Carbon/Kevlar fiber, nano-silica, hybrid composite
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı oranlardaki nano-silika parçacığının, iç içe dokunmuş (interaply) hibrit karbon/Kevlar elyaf takviyeli epoksi matris (CKFRE) kompozitlerin gerilme ve eğilme özellikleri üzerine etkisini araştırmaktır. Ağırlıkça yüzde 0, 0,5, 1, 1,5, 2,5 ve 3 nano-silika parçacıkları ile altı farklı kompozit plakalar üretildi. Numuneler ve testler ASTM standartlarına göre gerçekleştirildi. Sonuçlar, nano-silika içeriğinin artmasıyla çekme ve eğilme mukavemetlerinin arttığını gösterdi. Eğilme mukavemetinde en yüksek iyileşme, ağırlıkça % 1,5 nano-silika içeriğinde % 35,7 artış ile elde edilmiştir. Titreşim ve sönümleme özellikleri de nano-silika ilavesi ile arttı. Ayrıca, ağırlıkça %3 nano-silika muhtevasına sahip olan hibrid kompozitin sönümleme oranı, modifiye edilmemiş CKFRE kompozitinden %18,3 daha yüksek olarak elde edildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis was to study the effect of particle contents of nano-silica on the tensile and flexural properties of interaply hybrid carbon/Kevlar fiber reinforced epoxy matrix (CKFRE) composites. The nano-silica with particle contents of 0, 0.5, 1, 1.5, 2.5 and 3 wt% were used to produce six composite laminates. The specimens and tests were conducted according to ASTM standards. The results showed that the tensile and flexural strengths were increased with the increase of nano-silica content. The highest improvement of flexural strength was obtained at 1.5 wt% content of nano-silica with increment of 35.7%. The vibration and damping properties were also enhanced with the addition of nano-silica. Furthermore, the damping ratio of hybrid composite having nano-silica content of 3 wt% was obtained 18.3% higher than unmodified CKFRE composite.