Assessing the effects of confining stress state on the mobilization of axial compressive resistance for a single aggregate pier
Çeper basınç koşullarının eksenel direnç gelişimine etkisinin tekil bir taş kolon için değerlendirilmesi
- Tez No: 457339
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖNDER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taş kolon, Çeper basıncı, Çeper sürtünmesi, uç direnci, nümerik modelleme, Stone column, Confining stress, Shaft resistance, Tip resistance, Numerical modelling
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Taş kolonlar, kohezyonlu ve kohezyonsuz temel zeminlerini güçlendirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yetersiz taşıma gücü, aşırı oturma, şev duraysızlığı ve sıvılaşma dahil bir çok geoteknik mühendisliği probleminde taş kolanlar etkin ve ekonomik bir çözümdür. Taş kolonların davranışı, yerleştirme yöntemi, alan/yer değiştirme oranı, kolon uzunluğu, kolon ve yerel zemin malzemesinin kayma dayanım özellikleri gibi birtakım etmenler tarafından belirlenir. Bu tez kapsamında, imalattan kaynaklanan çeper basıncının eksenel basınç altındaki tekil taş kolonda oluşan mukavemet (direnç) unsurlarına etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, sonlu eleman tabanlı modeller ile simülasyonlar farklı uzunluk-çap ve kovuk genişletme oranlarına sahip taş kolonlar modellenerek gerçekleştirilmiştir. Çeper sürtünmesi ve uç direnci olmak üzere iki direnç bileşeni de aksisimetrik sonlu elemanlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, farklı boy-çap ve kovuk genişletme oranlarına sahip taş kolonlardaki direnç gelişimini göstermek için normalize edilmiş direnç-oturma eğrileri hazırlanmıştır. Sonuçların dikkatli incelenmesiyle, çeper basıncının artmasıyla kapasitenin arttığı saptanmıştır. Ayrıca, belirli bir eksenel yük altında meydana gelen oturmalarda da iyileşme gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aggaregate piers are widely used to enhance the performance of cohesionless and cohesive foundations soils. It is an effective and economical solution to several geotechnical engineering problems including insufficient bearing capacity, excessive settlements, slope instability and liquefaction. The performance of stone columns is governed by a number of factors including installation procedure, area replacement ratio, column length, shear strength characteristics of the column and native soil characteristics. Within the scope of this thesis, the effect of construction induced confining stresses on the mobilization of axial compressive resistance of a single aggregate pier is examined. For this purpose, series of finite element based numerical simulations were performed by modeling piers of different length to diameter (L/D) and cavity expansion ratios (Δr/R0). Both components of resistance including shaft friction and end bearing were evaluated by utilizing an axisymmetric finite element model. Finally, normalized resistance vs. normalized settlement curves were developed for piers of different length to diameter and cavity expansion ratios to demonstrate mobilization of the axial resistance. By careful invesitgation of analysis results, it was found that aggregate pier capacity increases as the confining stress increases. Also, an improvement in the settlement was observed through confining stress increase for a specified value of axial compressive stress.