Sismik dalga hızları ile SPT ve pressiometre deney sonuçları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The Relations between seismic wave velocities and SPT, presuremeter tests
- Tez No: 45737
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUĞRUL BAŞOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seismic wave velocity, P wave velocity, S wave velocity, SPT test, pressuremeter test
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİSMİK DALGA HIZLARI İLE SPT VE PRESS IOMETRE DENEY SONUÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ Hasan ŞİŞMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. A. Tuğrul BAŞOKUR 1995, Sayfa: 75 Jüri : Prof.Dr. A. Tuğrul BAŞOKUR Prof.Dr. Turan KAYIRAN Doç. Dr. Zafer AKÇI? Sismik kırılma çalışmaları ile belirlenen, P ve S dalga hızları ile zeminlerin bazı özellikleri (Standart Penetrasyon N değeri, pressiometre deney sonuçları, birim hacim ağırlığı, serbest basınç dayanımı, kohezyon, içsel sürtünme açısı) arasındaki ilişkiler değişik zemin sınıflarında incelenmiştir. Verilerimiz arasındaki ilişkinin doğrusallaştırılması için logaritmaları alınmıştır. Verilerimize bir model doğru yaklaştırılarak ölçülen değerlerle kuramsal model değerleri arasındaki farkların mutlak değerlerini en küçük yapan ampirik bağıntılar belirlenmiştir. Zeminlerin mekanik özellikleri ile sismik dalga hızları arasında oldukça iyi ilişkilerin olduğu görülmüştür. Her çeşit zemin için S dalga hızları ile yerin mekanik doğal özellikleri arasında P hızına oranla çok yakın ilişkilerin bulunduğu ve S dalga hızlarının mühendislik çalışmalarında kullanımının önemi belirtilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Sismik dalga hızı, S dalga hızı, P dalga hızı, SPT deneyi, pressiometre deneyi.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT M.Sc. Thesis THE RELATIONS BETWEEN SEISMIC WAVE VELOCITIES AND SPT, PRESSUREMETER TESTS Hasan ŞİŞMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ahmet Tuğrul BAŞOKUR 1995, Page : 75 Jury : Prof.Dr. Ahmet Tuğrul BAŞOKUR Prof.Dr. Turan KAYIRAN Assoc. Prof -Dr. Zafer AKÇIG The relations between seismic P and S wave velocities and some index properties (N value of Standart Penetration test and pressuremeter test, laboratory results; unit weight, unconfined compressive strength, cohesion, internal friction angle) is examined for various type of soil. The emprical relations is linerized by transforming the equations in to logarithmic space. Then the data are fitted to a straight line which represents the desired model by minimizing the absolute differences between the data and theoretical model. A good correlation between wave velocities and soil mechanical parameters has been obtained The S wave velocity gives relatively better results than that of P waves velocities. Thus the importances of S waves velocities in experssing the mechanical nature of ground becomes clear.