Monolitik zirkonyaların ışık geçirgenlikleri ve kırılma dayanımlarının incelenmesi
The evaluation of light transmissions and fracture strengths of monolithic zirconias
  1. Tez No: 457406
  2. Yazar: ADNAN EGE KÖSELER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN SARIDAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biaksiyel esneme dayanımı, Cam seramik, HT zirkonya, Işık geçirgenliği, Kübik zirkonya, Monolitik translusent zirkonya, Monolitik zirkonya, Biaxial flexural strength, Cubic zirconia, Glass ceramic, HT zirconia, Light translucency, Monolithic translucent zirconia, Monolithic zirconia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu uzmanlık tezinin amacı optik özellikleri geliştirilmiş monolitik zirkonyaların ışık geçirgenliklerinin ve biaksiyel esneme dayanımlarının incelenmesidir. Beş farklı zirkonya (Zenostar MO, Prozir HT, Prozir Diamond, Katana HT, Katana Diamond) ile iki farklı cam seramik grubu (IPS Emax MO, IPS Emax HT) kullanılarak 0,5, 0,8, 1,2 mm kalınlıklarında sekizer adet toplam 168 örnek hazırlandı. Ayrıca Zenostar MO, Prozir HT, Katana HT, IPS Emax MO gruplarında 0,3 mm feldspatik porselen içeren, 0,8 mm kalınlığında, sekizer adet toplam 32 örnek daha elde edildi. Tüm örneklerin UV-Vis spektrofotometresi (Shimadzu UV-1201V) yardımıyla 555 nm dalga boyunda ışık geçirgenliği miktarları ölçüldü. Daha sonra üniversal test cihazı (Instron 4411) ile tüm örneklerin biaksiyel esneme kuvvetleri tespit edildi. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri Kruskal-Wallis ve Tukey HSD testleri yardımıyla yapıldı (p=0,05). Kübik zirkonya yapısında olan Katana UT grubunun 0,5 ve 1,2 mm kalınlıklarda konvansiyonel cam seramik yapısında Emax MO grubu kadar ışık geçirgenliğine sahip olduğu, yeni nesil cam seramik grubu olan Emax HT grubunun ise tüm kalınlıklarda diğer gruplardan daha yüksek ışık geçirgenliği gösterdiği tespit edildi. HT zirkonya gruplarında ise ışık geçirgenliği değerlerinin 0,5 mm kalınlığında monolitik konvansiyonel zirkonya grubu olan Zenostar MO ile benzer olduğu, diğer kalınlıklarda ise HT zirkonya grupların Zenostar MO'dan daha translusent olduğu tespit edildi. Kübik zirkonyaların tüm kalınlıklarda Zenostar MO ve HT zirkonya gruplarından daha fazla ışık geçirgenliğine sahip oldukları rapor edildi. Esneme dayanımları incelendiğinde ise Emax HT, Emax MO, Prozir Diamond, Katana UT gruplarının birbirine benzemekle birlikte yine benzer gruplar olan Katana HT, Prozir HT ve Zenostar MO gruplarından düşük değerlere sahip oldukları tespit edildi. Yeni çalışmalar ile birlikte ışık geçirgenlikleri arttırılmış monolitik zirkonyaların gelişimlerini sürdürmeleri beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Light Transmissions and Fracture Strengths of Monolithic Zirconias The aim of this study is to evaluate the translucency and biaxial flexural strength of monolithic zirconias with improved optical features. Totally 168 samples divided into seven different groups (five zirconia groups including Zenostar MO, Katana HT, Prozir HT, Katana UT, Prozir Diamond and two glass ceramic groups including IPS Emax MO and IPS Emax HT) and they subdivided into three groups 0,5 mm, 0,8 mm, 1,2 mm. After that in Katana HT, Prozir HT, Zenostar MO and Emax MO groups 8 specimens were prepared that were 0,8 mm in thickness, and have feldspathic porcelain layer in 0,3 mm thickness. A UV-Vis spectrophotometer (Shimadzu UV-1201V) was used to evaluate the transmittance of light at a wavelength of 555 nm. Then the biaxial flexural strengths of the specimens were evaluated with universal test machine (Instron 4411). All the statistical datas were analyzed with Kruskal-Wallis and Tukey HSD tests (p=0,05). The cubic group of Katana UT had the same transmittance with the Emax MO groups at 0,5 and 1,2 mm thicknesses. But Emax HT group showed the highest transmittance in all thicknesses and in all groups. In the HT zirconia groups the transmittance values were similar to conventional monolithic Zenostar MO group at 0,5 mm thickness. On the other hand, HT zirconia groups showed better transmittance values than Zenostar MO at other thicknesses. Cubic zirconia groups had better transmittance values than Zenostar MO and HT zirconias at all thicknesses. For the biaxial flexural strength results, Emax HT, Emax MO, Katana UT and Prozir Diamond were not statistically different from each other while Zenostar MO, Katana HT and Prozir HT were also similar groups. The flexural strengths of Zenostar MO, Katana HT, Prozir HT were higher than Prozir Diamond, Katana UT, Emax HT and Emax MO. By aid of new studies it is expected to see the upcoming improvements for augmented translucent monolithic zirconias.