Anadolu merinosu ve malya koyunlarında kızgınlığın toplulaştırılması
Oestrus synchronisation in anatolian merino and malya sheep
- Tez No: 45742
- Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Malya, Anadolu Merinosu, Progesteron, PMSG, Kızgınlığın topl ulaştı rı İması
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
1 ÖZET Yüksek. Lisans Tezi ANADOLU MERİNOSU VE MALYA KOYUNLARINDA KIZGINLI?IN TOPLULAŞTİRİLMASİ Susam DÜNDAR Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabil im Dalı Danışman: Prof.Dr.Yücel AŞKIN 1995, Sayfa: 64 Jüri: Prof.Dr. Yücel AŞKIN Bu araştırmada, Chrono--Gest yöntemi ile Anadolu Merinosu ve Ma lya koyunlarında kızgınlığın top 1 ulaştın İması ve döl verimini artırma olanakları saptanmaya çalışılmıştır. Kullanılan yöntem ile kızgınlıklar etkili olarak denetlenmiş ve iki ırkta koyunların % 100 'ü bir gün içerisinde kızgınlık göstermiştir. Koç altı koyunlardan bir hafta içerisinde doğuranların oranı Anadolu Merinoslarında % 95.08, Malyalarda ise % 91.00, doğuran koyunlardan bir hafta içerisinde doğuranların oranı sırasıyla; % 98.31 ve % 96.77 ve kuzulama oranı yine sırasıyla; % 96.72 ve % 93.94 olarak - tesbit edilmiştir. Anadolu Merinoslarında % 59.32 tekiz, % 33.90 ikiz, % 6“.78 üçüz, Malyalarda % 67.74 tekiz ve % 32.26 ikiz doğum meydana gelmiş, üçüz doğuma rastlanmamıştır. Araştırmada döl verim sayısı Anadolu Merinoslarında -”14 2.6 2 ve Malyalarda 124.24, kuzulama verimi her iki ırkta sırasıyla; 147.46 ve 132.26 olarak tesbit edilmiştir. Koç altı koyun başına kuzu sayısı Anadolu Merinosu ve Malyalarda sırasıyla 1.43 ve 1.24, doğuran koyun başına kuzu sayısı ise 1.47 ve 1.32 olarak bulunmuştur. Kısırlık oranı; Anadolu Merinoslarında % 3.28 Malya Koyunlarında % 6.06 olarak bulunmuştur. Toplam kısırlık oranı % 4. 26' dır. Var ı lan sonuçlardan kızgınlık ve doğumların büyük ölçüde toplulaşt ırı ldığı ayrıca döl veriminde de önemli derecede artış sağlandığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
1 I ABSTRACT Masters Thesis OESTRUS SYNCHRONISATION IN ANATOLIAN MERINO AND MALYA SHEEP Susam DÜNDAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of animal Science Supervisor: Prof. Dr.Yücel AŞKIN 1994, Page: 64 Jury: Prof. Dr.Yücel AŞKIN In this research, the possibilities of increasing estrus synchronisation and fertility were investigated by using Chrono-Gest method in Anatolian Merino and Malya sheep races. Estrus synchronisation was controlled by applied method effectively and in both breed 100% of sheep showed estrus on the same day. In Anatolian Merino and Malya breeds lambing rates of ewes joined in one week, were found 95.08% and 91.00% respectively. The rate of lambing per ewe lambed in one week for Anatolian Merino and Malya sheep rates were 98.31% and 96.77% respectively. Lambing and sterility rates for Anatolian merino were“found 96.72%, 3.28% for Malya were 93.94% and 6.06%. The percentages of sheep that gave birth to singles, twins and triplets were 59.32%, 33.90%, 6.78% and 67.74%, ”32.26%, 0.00% respectively in Anatolian Merino and Malya. The results showed that the fertility rates were 142.62% and 124.24%, the proli f icaci ty rates were 147.46% and 132.26% in the races respectively. Fecundity and litter sizes were found in the Anatolian Merino as 1.43 and 1.24 and in Malya 1.47 and 1.32. To conclude, it is possible to say that Chrono-Gest method was effective in synchronisation estrus and parturation and it also increased fertility nightly. KEY WORDS: Fertility, estrus synchronisation in sheep, exogenous hormones, Malya, Anatolian Merino.