Modern mimarlığın gelişim süreci ve organik mimarlığın modern mimarlıktaki yeri
- Tez No: 457456
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Modern Mimarlık, Mimari Akımlar, Organik Mimarlık, Doğa ve Mimarlık, Modern Architecture, Architectural Trends, Organic Architecture, Nature and Architecture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET MODERN MİMARLIK TARİHİNDE ORGANİK MİMARLIK YAKLAŞIMI Sema UZUN Yüksel Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayla ATASOY Mayıs, 2015 - 98 sayfa Beş bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde, konuyla ilgili giriş niteliği taşıyan, çalışmanın konusu, amacı, açıklanmış tezin içeriği araştırmacıya sunulmuştur. İkinci bölümde, modern mimarlık öncesine kısa bir giriş yapıldıktan sonra modern mimarlığın doğuşu, gelişimi, özellikleri ve endüstri döneminden nasıl etkilendiği konularına değinilmiş, modern mimarlıktaki farklı yaklaşımların tanımlarına yer verilmiş, modern mimarlığın Türkiye'deki etkileri incelenmiş; mimari tasarımda modern mimarlığın yansımaları aktarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü Bölümde, Modern mimarlığın bir akımı olan organik mimarlığın doğuşu ve gelişimi incelenmiş, bu kapsamda organik mimarlık alanında tanınmış mimarlara yer verilmiş, tanınmış mimarların organik mimarlık alanında başlıca yapılarının örnekleri fotoğraflarla belirlenmiştir. Dördüncü bölüm, tezin asıl konusu olan“Organik Mimarlık”konusunun ele alındığı kısımdır. Organik mimarlığın özellikleri kapsamlı bir şekilde, başlıklar altında irdelenip analiz edildikten sonra örnekler doğrultusunda açıklanmıştır. Beşinci bölüm ise tezin sonuç kısmıdır. Çalışmanın literatüre ne gibi katkılar sağladığı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORGANIC ARCHITECTURE IN THE HISTORY OF MODERN ARCHITECTURE APPROACH Sema UZUN Master's Thesis, Architecture Department Advisor: Prof. Dr. Ayla ATASOY May, 2015 - 98 pages In the first part of this thesis consists of five chapters, with an introduction on the subject, the subject of the study, the aim of the thesis describes the content is presented to the researchers. In the second part, after a brief introduction before the birth of modern architecture modern architecture, development, how touched on issues that affected the industry during the period features and, given the different approaches to the definition of modern architecture, It examined the effects of modern architecture in Turkey; architectural design has been tried to reflections of modern architecture. In the third chapter, examined birth and the development of organic architecture, which is a trend of modern architecture, in this context, given the well-known architect organic architecture is determined by the photographic examples of the main structure of the organic architecture of the well-known architect. The fourth chapter, the main subject of the thesis of“Organic Architecture”is the part that dealt with the subject. The properties of organic architecture in a comprehensive manner, the title is described in the examples according to the analysis below is presented followed. The fifth chapter is the conclusion of the thesis. What it is described as such contributes to the literature of the study.