Trabzon ilindeki kamu çalışanlarının sığınaklar konusundaki farkındalığı
Trabzon province public employees awareness regarding the bunkers
  1. Tez No: 457460
  2. Yazar: GÜLSEREN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME ŞAHİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Sığınak, Uyarı İkazları, Trabzon, Disaster, Shelter, Warning Notices, Trabzon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İlerleyen zaman içerisinde dünyada teknolojinin gelişmesi hayat düzenini değiştirmekte, insan hayatı üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etki bırakmaktadır. Özellikle geçmişten günümüze artan doğal ve teknolojik afetler bunun bir göstergesidir. Çoğu kez insanlar bu afetler karşısında savunmasız kalarak can ve mal kaybına uğramaktadır. Ayrıca artan enerji ihtiyacına karşı devletler arası yaşanan savaşlar, kimyasal silahların kullanılması ve doğal afetler sonrası afete bağlı olarak endüstriyel faciaların yaşanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Dolayısıyla sığınakların can kaybını önlemek ve afet etkilerini azaltma konusundaki önemini daha da artırmıştır. Bu çalışmanın amacı; kamu çalışanlarının afet, sığınak ve uyarı ikazları konusunda farkındalıklarının belirlenmesidir. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen bu araştırma Trabzon il merkezinde bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden il müdürlüklerindeki kamu çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatür bilgisine uygun olarak oluşturulmuş olan anket formu kullanılmıştır. Veriler araştırmaya katılmayı kabul edenler ile yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS paket programı ile yapılmıştır. Araştırmamız sonucunda çalışmamıza katılan 631 kamu çalışanlarının %8,9'nun afet bilgi düzeyi yeterli bulduğu, %18,1'nin sığınak bilgisini yeterli bulduğu, %11,8'nin uyarı ikazları bilgilerini yeterli buldukları, %29,3'nün kurumlarında sığınak olup olmadığını bildiklerini, %%3,6'nın kurumlarında sığınak donanımlarını yeterli buldukları, %19,2'nin kurumlarda sığınak yerini gösteren işaret ve levhaların varlığının farkında oldukları ve %42,6'nın kurumlardaki sığınakların depo-arşiv olarak kullanıldığını söylemiştir. Bu çalışma sonucunda; afetler, sığınaklar ve uyarı ikazları alanında bilgi düzeyinin yeterli olmadığı, sığınakların ve donanımlarının yetersiz olduğu, sığınakların kamu kurumlarında büyük çoğunluğunun amaçları dışında kullanıldığı sonuçları ortaya çıkmıştır. Afetler, sığınaklar ve uyarı ikazları ile ilgili yeterli ve düzenli eğitimler ve ayrıca tatbikatlar düzenlenerek çalışanların ve halkın afetler, sığınaklar ve uyarı ikazlarına karşı hazırlık algılarının yüksek tutulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Over the period of time changes the layout of the life the development of technology in the world, the development of technology leaves a lot of positive and negative effects in a person's life. Especially from the past to the present increasing natural disasters and technological disasters is an indication of that. Often people remained vulnerable in the face of this disaster, the loss of life and property. In addition, increasing energy needs against Interstate war, the use of chemical weapons and natural disasters post disaster preparedness has become inevitable to live of the industrial disaster, depending on. Therefore of shelters can prevent the loss and mitigate disasters has increased even further the importance of the topic. The aim of this study; public employees in the disaster, Sheltie and reminders is to determine their awareness. Thesis work performed within the scope of this research, located in the Centre of the province of public employees on the movie. The researchers collected data by questionnaire was created in accordance with the literature. Those who agreed to participate to the survey face-to-face technique with data collected. Evaluation of the data was conducted using SPSS package program. If our investigation finds that the; 8.9% of public employees participating in our study 631 part found sufficient levels of disaster information, part of the shelter had found enough information levels 18.1%, 11.8% warning information found sufficient levels of the part. 29.3% said they know whether the shelter part of the institutions. 3.6% of the part of the institutions we found enough shelter equipment. 19.2% part showing the location of the bunker in the presence of signs and panels are aware of. 42.6% of shelters as part of institutions used the archive repository. As a result of this study; disasters, bunkers and the level of information in the field of the alert warning is not enough, is out of shelters and equipment. The majority of shelters in public institutions, except for the purposes of using the results emerged. Disasters, bunkers and warning related to the adequate and regular training, organization of a drill is recommended. Employees and the public, it is suggested to keep the perception of high disaster preparations, shelters and warning.