Tükenmişlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi (Altınordu İlçesinde görevli cami imam-hatipleri örneği )
Analyzing the relationship between burnout and organizational commitment ( sample of mosque imam-hatips assignes in Altinordu County)
  1. Tez No: 457461
  2. Yazar: MEHMET ALİ KANMIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cami İmam-Hatipleri, Tükenmişlik, Örgütsel bağlılık, Tükenmişlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi, Mosque Imam-Hatips, Burnout, Organizational commitment, Relationship of burnout and organizational commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET TÜKENMİŞLİK VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (ALTINORDU İLÇESİNDE GÖREVLİ CAMİ İMAM-HATİPLERİ ÖRNEĞİ ) Çalışmanın ana amacı cami imam-hatiplerinin tükenmişlik düzeyleri alt boyutları ile örgütsel bağlılık alt boyutları arasında bir ilişkinin varlığının olup olmadığının belirlenmesidir. Bu amacın gerçekleştirilmesi için ilgili literatür taraması yapılarak önce kavramlar tanımlanmış daha sonra konu ile ilgili olarak en çok kullanılan ölçeklerle anket oluşturularak sahaya inilmiş ve örneklem alınarak uygulama kısmı gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında anket verilerinin analiz edilmesi sonrasında elde edilen sonuçlar, tükenmişliğin örgütsel bağlılık üzerinde olumsuz yönde ve orta düzeyde etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Cami İmam-hatipleri özelinde yapılan bu araştırmada, tükenmişliğin alt boyutlarından duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın örgütsel bağlığın devam bağlılığı boyutu ile ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Buna karşın duygusal tükenme boyutunun duygusal bağlılık ile normatif bağlılığı orta düzeyde ve negatif yönde etkilediği görülmüştür. Tükenmişliğin duygusal tükenme ve duyarsızlaşma boyutunun örgütsel bağlılığın devam bağlılığı üzerinde etkisinin olmadığının tespiti, elde edilen sonucun tükenmişlik ve örgütsel bağlılığın tüm alt boyutları için geçerli olduğu ifadesinin önüne geçmiştir. Araştırma kapsamındaki ankete katılan katılımcıların verdikleri yanıtların samimi yanıtlar olduğunun kabul edilmesi, bu araştırmanın sınırlılığını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYZING THE RELATIONSHIP BETWEEN BURNOUT AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT ( SAMPLE OF MOSQUE IMAM-HATIPS ASSIGNES IN ALTINORDU COUNTY) The main aim of this study is to identify if there is any relationship between sub dimension of level of burnout and sub dimension of organizational commitment for mosque imam-hatips. In order to complete this aim, firstly literature review has been made to define concepts, then field study has been carried out with a questıonnaire which designed with most frequently used scales and implementation phase was carried out with gathered samples. The result of analyzing the data shows that there is an negative and medium-level effect of burnout on organizational commitment. The research which was specially made for mosque Imam-Hatips confirms that there is no relationship between emotional burnout and depersonalization, a sub-category of burnout and endurance dimension of organization commitment. On the other hand, it is understand that emotional burnout has a negative medium-level effect on emotional commitment and normative commitment. Determining emotional burnout and depersonalization dimension of burnout has no effect on endurance commitment of organizational commitment. Preclude the statement which claims the result is valid for burnout and all sub- dimensions of organizational commitment. Assuming the answer of the participants of questionnaire within research constitutes constraint aspect.