Working memory profile in dyslexia and other spesific learning
Disleksi ve diğer özel öğrenim güçlüğü'nde çalışma belleği profili
  1. Tez No: 457528
  2. Yazar: ZEHRA ORGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN IRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Disleksi, Çalışma Belleği, Özel Öğrenim Güçlüğü, Akışkan Zeka, Bellek Uzamı, Şekil Tanıma Belleği, Dyslexia, Specific Learning Disorder, Working Memory, Fluid Intelligence, Digit Span, Object Recognition
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZ DİSLEKSİ VE DİĞER ÖZEL ÖĞRENİM GÜÇLÜĞÜ'NDE ÇALIŞMA BELLEĞİ PROFİLİ Orgun, Zehra Klinik Psikoloji Tez Danışmanı: Doç. Dr. Metehan Irak Nisan 2016, 100 sayfa Disleksinin gelişimi ile ilgili yapılan araştırmalarda pek çok bulgu vardır: Dilbilimsel gelişim, işitsel gerilik (Ramus, Szenkovits 2008; Swan and Goswami 1997, Ziegler and Goswami 2005) veya genel gelişim geriliği; algı bozuklukları, çalışma belleği ve yürütme yetersizliği problemleri (Ghani, 2013, Romani et al. 2011) gibi pek çok açıdan açıklanmıştır. Bu çalışmanın amacı disleksi ve diğer özel öğrenim güçlüklerinde (ÖÖG) çalışma belleği profilini katılımcıların akışkan zekalarını Raven Standart Progresit Matrisler (RSPM) test ile kontrol altında tutarak incelemektir. Bu araştırma dört temel soruya cevap aranmıştır; (1) disleksi , ÖÖG ve kontrol grubunun akışkan zekaları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını incelemek, (2) bu üç grubun çalışma beleği performansında akışkan zekanın etkisini test etmek, (3) bu üç grubun işitsel ve görsel bellek süreçlerinden en çok hangisinde daha fazla zorluk yaşadığını incelemek, (4) katılımcıların okuma hızları performanslarının işitsel bellek, görsel bellek, çalışma beleği, ve RSPM performanslarıyla anlamlı bir ilişki içinde bulunup bulunmadığını test etmek. Bu çalışmada toplamda 54 çocuk katılımcı yer almıştır. Katılımcıların yaşları 8-12 yaş arasında değişmektedir (28 kız, 26 erkek ). Her grupta (Disleksi, Özel Öğrenim Güçlüğü, Tanısız grup) 18 katılımcı yer almıştır. Tanılı grup (disleksi, ÖÖG) devlet okulları, Rehberlik Araştırma Merkezleri ve Özel Eğitim merkezleri ve özel kliniklerden seçilmiştir. Bu üç çalışma grubuna; RSPM testi, Sayı Dizisi testi, Şekil Tanıma testi , Çalışma Belleği testi uygulanmış ve ayrıca okuma hızları ölçülmüştür. Sonuç olarak, tüm testlerde ÖÖG grubunun en düşük performansı gösterirken en iyi performansı kontol grubu göstermiştir, ancak disleksi grubun tepki zamanlarının diğer iki gruba göre daha yavaş olduğu gözlenmiştir. Disleksi ve Özel Öğrenme Güçlükleri grubu görsel ve işitsel testlerde tanısız gruba göre daha düşük bir performans gösterirken, bu grubun görsel testlerde işitsele göre daha fazla zorlandığı gözlenmiştir. Ayrıca disleksi ve ÖÖG grubunun okuma hızlarının işitsel, görsel testler ve akışkan zeka performansları ile anlamlı korelasyon gösterirdiği gözlemlenirken, kontrol grubu okuma hızının sadece akışkan zeka performansları ile anlamlı ilişki gösterdiği gözlenmiştir. Bu araştırmada, disleksi ve ÖÖG nin çalışma belleği perforanslarının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve okuma hızı performansları ile doğrudan ilişkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WORKING MEMORY PROFILE IN DYSLEXİA AND OTHER SPESIFIC LEARNING DISORDER Orgun, Zehra Clinical Psychology Supervizor : Assoc Prof. Dr. Metehan Irak April 2016, 100 pages There are numerous researches about whether the cause of dyslexia is of a specially linguistic nature for instance phonological impairment (Ziegler ,Goswami 2005,Ramus and Szenkovits 2008; Swan , Goswami 1997;) or related to a more general developmental dysfunctions, perceptual problems (Romani et al. 2011), working memory difficulties and executive impairments (Menghini, 2011). The goal of this study is to examine working memory profile in children with dyslexia and other specific learning difficulties (SLD) after controlling their fluid intelligence which was measured by Raven Standard Progressive test (RSPM). There were four main goal of this study; (a) to investigate difference on fluid intelligence between three study groups, (b) to investigate working memory performance of three study group after controlling their fluid intelligence, (c) to analyze whether dyslexia typically caused by phonological processing or visual processing problem,. (d) to compare participants' reading speed with their performance in auditory task , visual task, working memory task and RSPM test. The study was conducted on 54 children. Participant's age ranged from 8 to 12 and there were 28 male, and 26 female which were divided into three equal groups, namely Dyslexia, Specific Learning Disorder, Undiagnosed group. Diagnosed group was chosen from public schools, and Guidance Assessment Centers, which are responsible for participants' diagnoses and treatment. Series of computerized cognitive task including working memory task and object recognition task were conducted to examine cognitive performance of three study groups. Results showed that compared to undiagnosed group, dyslexia group shows lower performance than undiagnosed but better performance than SLD group in working memory performance. However, dyslexia group had longer reaction time during working memory tasks than other two-study group. Furthermore, reading speed performance of dyslexia and SLD groups were correlated with the auditory tasks, visual task and RSPM; the reading speed performance of the undiagnosed group was only correlated with RSPM performance. The present study explored the poorer working memory performance of dyslexia and SLD compared to control group, besides significant correlation between reading speed performance and working memory functions.