Investigation of cognitive bias in attachment
Bağlanmada bilişsel yanlılığın incelenmesi
  1. Tez No: 457529
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN IRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çalışma belleği, bellek yanlılığı, bölünmüş dikkat, dikkat yanlılığı, bağlanma stilleri, working memory, memory bias, divided attention, attention bias, and attachment styles
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kaçınmacı bağlanma stiline sahip kişilerin duygusal (emosyonel) belleklerinde yanlılık olduğuna, duygusal bilgileri daha zor ve daha geç hatırlandıklarına işaret eden araştırmalar rapor edilmiştir. Bunun yanı sıra bazı araştırmalar (Fraley ve diğ., 2006; Majer ve diğ., 2005; Mikullincer ve Shaver, 2003) kaygılı bağlanma stiline sahip kişilerin duygusal uyaranları daha kolay ve hızlı hatırlayabildiğini rapor etmişken, bazı araştırmalar da (Davis ve diğ., 2014; Dewitte ve diğ.,2007; Kirsh ve Cassidy, 1997; Zejmals Van Emmichoven ve diğ., 2003) kaygılı bağlanma stiline sahip kişilerin bu uyaranlarla karşılaşınca dikkatlerini başka yöne çevirdiklerini ileri sürmektedir. Buna karşın, diğer bir grup araştırmanın (Eldestein, 2006) bulguları ise kaygılı bağlanma ve duygusal bellek arasında bir ilişki bulunmadığı yönündedir. Bu sebeple bağlanma stilleri ve bilişsel yanlılıkla ilişkili olarak tam bir fikir birliğinin olmadığını söylemek mümkündür. Bu çalışmanın amacı; kaçınmacı ve kaygılı bağlanma stillerine sahip kişilerin bellek yanlılıklarını incelemektir. Bu amaçla kaçınmacı bağlanma ve kaygılı bağlanma stiline sahip kişilerdeki bağlanma ile ilişkili olan ve ilişkili olmayan uyaranlara karşı bellek yanlılığı ve dikkat yanlılığıaraştırılmıştır. Yaşları 17 ile 30 arasında değişen, hayatlarında en az bir defa romantik ilişki yaşamış, katılımcılar, Yetişkin İlişkilerinde Yaşantılar Envanteri-II(YİYE-II)'den aldıkları puanlara göre kaygılı (9 kadın, 13 erkek) ve kaçınmacı (27 kadın, 7 erkek) grupları oluşturmuştur. Katılımcıların çalışma belleği performansları işlem-kelime uzamı göreviyle (bağlanmayla ilişkili olumlu, olumsuz ve yansız kelimeler kullanılmıştır); bölünmüş dikkat performansları ise bağlanmayla ilişkili olumlu olumsuz ve yansız kelimelerin (işitsel olarak sunulmuştur) ve resimlerin (görsel olarak sunulmuştur) yer aldığı bir dikkat göreviyle ölçülmüştür. Varyans analizlerine göre, iki grup arasında çalışma belleği kapasitesi ve bölünmüş dikkat açısından fark yoktur. Ancak bağlanma grupları kendi içinde analiz edildiğinde uyaran türü (olumlu, olumsuz ve yansız) temel etkisinin her iki görevde de anlamlı farklar yarattığı bulunmuştur. Bölünmüş dikkat görevinde, kaçınmacı ve kaygılı gruptaki katılımcıların, olumlu ve olumsuz kelimeleri yansız kelimelere göre daha başarılı şekilde hatırladıkları; olumsuz kelimeleri, yansız ve olumlu kelimelere göre daha çok kaçırdıkları (missed) göstermektedir. Bunun yanı sıra her iki grubun, olumsuz ve olumlu kelimelere ilişkin tepki süreleri, yansız kelimelere göre daha hızlı olmuştur. Görsel uyaranların, kaygılı kişilerin görsel uyaranları hatırlama süreleri üzerinde bir etkisi olmamasına rağmen, kaçınmacı gruplar için, olumsuz fotoğraf karelerini hatırlamak için geçen sürenin, olumlu fotoğraf karelerini hatırlamak için geçen süreden daha uzun olduğu görülmüştür. Çalışma belleği görevi sonuçlarına göre, bağlanma stiline bakılmaksızın katılımcıların çalışma belleği kapasitelerinin düşük olduğu rapor edilmiştir. Bu sonuç görevin duygusal yükünün etkisi değerlendirilerek açıklanmıştır. Tüm bulgular, bağlanma stilleri, bellek yanlılıklarını, dikkat yanlılığı ve savunma mekanizmaları ile ilgili yapılan çalışmalar ve bunların sonuçlarına göre tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There were some studies which indicated that individuals with avoidant attachment style have emotional memory bias and they recalled emotional information less and it took more time to recall this type of information. Besides, some studies claimed that individuals with anxious attachment style recalled attachment related attachment related stimuli easier and faster than individuals with avoidantattachment style (Fraley et al, 2006; Maier et al., 2005; Mikullincer&Shaver, 2003), other studies supported that they ignored attachment related stimuli (Davis et al., 2014; Dewitte et al., 2007; Kirsh&Cassidy, 1997; Zejmals Van Emmichoven et al., 2003). On the other hand, other studies did not find any association between attachment anxiety and emotion (Eldestein, 2006). Therefore, it can be stated that there was no consensus on literature for understanding the association between attachment style and memory bias. The goal of current study was to investigate memory bias for anxious and individuals with avoidant attachment style. Thus, current study examined memory biases and attention biases of anxious and avoidant groups towards attachment-related and non-attachment related stimuli. Participants between 17 and 30;who have romantic relationship at least once in a life were assigned to two attachment groups, namely; anxious group (9female, 13male) and avoidant group (27female, 7male) based on their scores in ECR-R. Working memory capacity of participants was examined by conducting word-operation span task and attention biases were measured with the divided attention task which consists of words (auditorly presented) and pictures (visually presented). Repeated measure ANOVA showed that there were no significant differences between two groups; in terms of working memory capacity and divided attention performance. On the other hand within group analysis which anxious and avoidant groups were analyzed separately, there was significant effect of stimuli type (negative, positive and neutral) on recognition performance and reaction time. In divided attention task, for verbal stimuli both anxious and avoidant groups recognized less negative words than neutral and positive words; and they missed more negative words than neutral and positive words. Furthermore, both group's reaction time for correctly recognized negative and positive words faster than neutral words. The results which related to recognition of visual stimuli showed that although, there was no effect of visual stimuli on reaction time of anxious participants, avoidant participants spent more time for any kind of response (hit, miss, false positive and correct rejection) to negative pictures compare to positive pictures. Results of the working memory task revealed that working memory capacity of the both attachment groups was low. This result was explained by evaluating emotional load of the task. All of these results were discussed in accordance with the literature about attachment, memory bias, attention bias and defense mechanisms.