Yapıların hasarsız incelenmesinde yer radarı (GPR) yöntemi ve Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi B Binası'nda uygulanması
Non-destructive investigation of buildings using ground penetrating radar (GPR) method and an application on 'B' Building of Engineering Faculty of Cumhuriyet University
- Tez No: 457703
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BİLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ground-Penetrating Radar (GPR) Method, Curtain walls, Rainforcement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yüksek frekanslı Yer radarı (GPR) yöntemi binaların hasarsız incelenmesinde çok kullanışlı olduğunu ortaya koymaktadır. GPR hızlı, sessiz ve binada bir bozulmaya sebep olmadığı için özellikle tarihsel binaların incelenmesi için kullanışlı bir yöntemdir. Bu tez, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi B Binasının ana taşıyıcı unsurlarından bazı perde duvarların Yer Radarı (GPR) yöntemi ile incelenmesini sunmaktadır. GPR ölçümünde 1600 MHz anten kullanılmıştır. Çalışmada, seçilen perde duvarlardaki yatay ve düşey donatıların kalınlıkları, konumları ve aşınma zonları belirlenmiştir. Ayrıca tez yüksek frekanslı GPR yönteminin binaların hasarsız incelenmesinde etkisini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler Yer Radarı Yöntemi (GPR); Perde Duvar; Donatı.
Özet (Çeviri)
The high frequency Ground Penetrating Radar (GPR) method has proven to be very useful in non-destructive building investigations. GPR is particularly useful for historic buildings investigation because it is rapid, silent and does not harmful in occupied buildings. This thesis presents the investigation of some curtain walls that are main carrier systems of“B”Building of Engineering Faculty of Cumhuriyet University by Ground Penetrating Radar (GPR) method. The 1600 MHz antenna was used for the GPR survey. In this study, the horizontal and vertical rain forcements, their thickness, locations and corrosion zones were determined at the selected curtain walls. In addition, this thesis highlights the effectiveness of the high-frequency GPR at the non-destructive investigation of Buildings.