Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinde biyoetik farkındalığının geliştirilmesi
Developing of bioethics awareness in 7th grade students
  1. Tez No: 457731
  2. Yazar: HAYRİYE ZENGİN TEPEKUYU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL UMDU TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: biyoetik, biyoetik eğitimi, fen bilgisi eğitimi, etik, ahlak, bioethics, education of bioethics, education of science, ethics, moral
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada ilköğretim 7. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerin, biyoetik farkındalığının belirlenmesi ve geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 23 öğrenci (10 kız, 13 erkek) oluşturmaktadır. Çalışmadaki veriler 2015 yılında elde edilmiştir. Bu çalışmada nitel paradigma kapsamında ortaya konulan modeller içerisinde fenomenoloji (olgubilim) kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler biyoetik farkındalıkları belirleme formu, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, gözlem ve doküman analizi ile toplanmıştır. Öğrencilerin biyoetik farkındalıklarını belirlemek için kullanılan biyoetik farkındalıkları belirleme formu 10 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Nitel veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Öğrencilere biyoetik konularıyla ilgili araştırmacı tarafından geliştirilen 10 tane senaryo beş hafta boyunca sunulmuş ve bu senaryolar biyoetik eğitim sürecine göre gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler tartışma sürecinden sonra senaryolarla ilgili görüşlerini yazıyla belirtmişlerdir. Biyoetik farkındalıkları belirleme formu senaryolardan önce ve sonra olmak üzere ön ve son form şeklinde uygulanmıştır. Ayrıca senaryolardan sonra derinlemesine veriler elde etmek amacıyla örneklem içerisinden seçilen 4 öğrenci ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda öğrencilerin ahlak, etik ve biyoetik kavramları ile ilgili bilgileri artmıştır. Öğrenciler etiğin zamanla öğrenilebileceğini ve biyoetik konusunun fen bilimleri dersinde öğretilmesinin gerekli olduğunu düşünmeye başlamışlardır. Öğrenciler çalışma sonunda olaylara farklı açılardan bakmanın, bireysel farklılıkların önemini kavramışlardır ve biyoetik konularının derslerde ele alınması sayesinde gelecekte karşılaşabilecekleri durumlarla ilgili daha bilinçli hale gelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine and improve the bioethics awareness of the students who are studying in the 7th grade of primary education. The sample of the study consisted of 23 students (10 girls, 13 boys). The data in the study were obtained in 2015. In this study, phenomenology was used among the models revealed under the qualitative paradigm. Data obtained from this study were collected by bioethics awareness determination form, semi-structured interviews, observation and document analysis. The bioethical awareness form used to identify students' bioethical awareness was developed by the researcher and consists of 10 open ended questions. Qualitative data were assessed by content-analysis. The 10 scenarios developed by the researcher on bioethics for the students were presented for five weeks and these scenarios were performed according to the bioethical education process. After the discussion process, students expressed their views on the scripts in writing. The bioethics awareness determination form was applied both before and after the scenarios. In addition, interviews were conducted with 4 students selected from the sample to obtain in-depth data after the scenario. As a result of the study done; the students have increased their knowledge about moral, ethics and bioethics concepts. The students have begun to think that the ethics can be learned over time and that the bioethics topic should be taught in science class. Students are aware of the importance of individual differences in looking at events from different angles at the end of the study and have become more conscious about the future situations where bioethics topics can be addressed.