Gendered spaces in digital games: The Sims
Dijital oyunlarda toplumsal cinsiyet ve mekan: The Sims
  1. Tez No: 457940
  2. Yazar: ÖZGECAN ZAFER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Dijital Oyunlar, The Sims, Gender, Digital Games, Domestic Space, The Sims
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dijital oyunlarda toplumsal cinsiyet kavramı ve farklı cinsel kimlikler oldukça normatif ve sterotipik bir şekilde temsil ediliyor. Oyunların da bir medya aracı olarak toplumsal cinsiyet normlarını ve beklentilerini yeniden ürettiği göz önüne alındığında, oyun mekanlarının toplumsal cinsiyet ile ilişkisinin incelenmesi önem kazanıyor. The Sims de dijital oyun tarihinin en popüler oyunlarından biri olarak, toplumsal cinsiyet normları ve sterotipik temsiller ile sosyal ve mekansal anlamda ilişkili. Oyunun yapısı mekanlar ve öznelerin birbiri ile ilişkisi prensibine dayalı ve bu oyun aslında Avrupa bebek evleri geleneğinin bir devamını, Amerikan banliyöleri bağlamında dijital olarak sürdürüyor. Oyunda mekan ve beden tanımı; stereotipik temsiller, normatif beklentiler ve kodlar üzerine kurulu. Oyun, kadın ve erkek bedenlerinin ve ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda sınırlar belirlerken, aynı zamanda bir takım kalıplaşmış kodlamaları ve ev mekanları ile ilgili sınırları da tanımlıyor. Oyuncu topluluğunun sürekli oyun geliştirme sürecini tutucu ya da özgürleştirici adımlara yönlendirdiği kadar, oyun tarafından üretilen tüketim ve toplumsal cinsiyet sınırları da oyuncuları normatif beklentiler içinde kalmaya yönlendiriyor. Bu çalışma da oyun ve oyuncu arasındaki iki yönlü ilişkiyi, mekan ve kullanıcı bazında, toplumsal olarak inşa edilmiş normlar ve sterotipler üzerinden inceliyor.
Özet (Çeviri)
In digital games gender and sexuality are represented in normative and stereotypical ways. Since these games reproduce gender norms and expectations, the analysis of space gender relationships in the virtual realm of digital games appears to be a critical field of study. The Sims, which is one of the most popular games to date, embodies such norms and reproduces stereotypical gender and space representations. The historical roots of the Sims can be traced to the European doll-house tradition. At one level, the Sims can be said to carry this tradition to the digital medium, modelling its context on the consumptive traditions of the American suburb. Both the sims characters' bodies and their spaces are based on stereotypical representations and normative expectations. In setting limits on bodily properties and spatial characteristics, the game consolidates and reproduces conservative social codes regarding gender. Although the players are seemingly free to construct their characters and their spaces, the structure of the game limits to their moves in implicit ways. This study analyzes the game from the viewpoint of both the game structure and the players who may seek to undermine the normative structure of the game, within the historical development of its various versions.