Yeni nesil veri merkezi tasarımı ve kurulumu aşamasındaki gereksinimleri
  1. Tez No: 457959
  2. Yazar: ONUR MORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FAİK KAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Merkezi, Veri Merkezi Planlama, Veri Merkezi Tasarımı, Veri Merkezi Verimliliği, Veri Merkezi İş Sürekliliği, Veri Merkezi Standartları, Data Center, Data Center Planning, Data Center Design, Data Center Efficiency and Optimization, Data Center Business Continuity, Data Center Standards
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışması ile veri merkezleri ile ilgili doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi, bilinen doğruların kaynakları ile birlikte açıklanması, bilgi teknolojileri ile ilgili standartların incelenerek veri merkezleri için ihtiyaç olan standartların belirlenmesi, ihtiyaç analizlerinin doğru yapılması ve işletmelerin veri merkezi edinim süreçlerinde dönüşü olmayan hatalara düşmelerinin engellenmesi hedeflenmektedir. Özellikle veri merkezi kurulumu, veri merkezi yer seçimi, yönetimi ve sürdürülebilir olarak kullanımı gibi konularda yeterli seviyede bulunmayan Türkçe kaynak ihtiyacına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Bu tezde veri merkezlerinin tarihi gelişimi, türleri belirtilmekte, veri merkezleri kapsamında olması ve dikkat edilmesi gereken; sanallaştırma teknolojisi, veri merkezlerinde kullanılan standartlar ve bu standartların denetlenmesi, veri merkezi yer seçimi, tasarımı ve altyapısı, veri merkezi sürekliliği, bakımı ve tatbikatları anlatılarak bu gerekliliklerin uygulandığı veri merkezleri örnek olarak verilmektedir. İşletmelerin iş hacimleri ve bilgi sistem ihtiyaçları doğrultusunda sınıflandırmaları yapılmış, yapılan bu sınıflama doğrultusunda her sınıf için gerekli veri merkezi çözümlerinin bileşenleri ve standartları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis objectives are delete wrong information in ideas and teach correct facts, observe IT standards and decide to data center standardize, analyze of data center necessaries, prevent the worst situation of company. Especially, the thesis provides article in Turkish regarding data center main subjects. In the thesis, data center development progress, data center types, virtualization, standardize and audits, location chosing for data center, data center design and infrastructure, backup and business continuity and also practice and maintenances of data center are mentioned as very detail in the thesis in professional frame. Some real data centers serve as model in this thesis. Companies are classified in the thesis according their business load and make a decision suitable data center necessary for the companies.