Sakarya ilinde içme ve kullanma sularından izole edilen escherichia coli suşlarının antibiyotik direnç durumlarının belirlenmesi.
Determination of antibiotic resistance status of e.coli strains isolated from drinking and use water in Sakarya province
  1. Tez No: 907022
  2. Yazar: NAŞİDE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN HAKKI ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Escherichia coli, Fekal kirlilik, İçme suyu, Sakarya, Antibiotic Resistance, E.coli, Fecal pollution, Drinking water, Sakarya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: E.coli enfeksiyonları dünya genelinde ciddi bir sorun haline gelmiştir. Hem yapay hem de doğal antibiyotiklere karşı artan direnç ile, yeni ve çok daha ciddi hastalıkların ortaya çıkması ile hastalığın tekrarlamasına ve kronikleşmesine neden olmaktadır. Bu çalışma ile içme kullanma sularındaki fekal kirlilik kaynağı olan E.coli'lerin insan sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada; Sakarya ili merkez ve ilçelerinden alınan 450 içme kullanma suyu numunesi analize alındı. Bu içme kullanma sularından izole edilen 70 E.coli suşu; 16 (onaltı) farklı antibiyotiğe duyarlılıkları açısından değerlendirildi. Duyarlılıkların belirlenmesi için, disk difüzyon yöntemi kullanıldı. BULGULAR: Suşların %24,28 inin bir veya daha fazla antibiyotiğe dirençli olduğu bulundu. Suşlar içinde en yüksek direnç oranı %24,28 ile amoksisilin-klavunata karşı olduğu, bunu %7,14 ile ampicilin, %4,29 ile sefoksitin, %2,85 ile amikasin, %1,42 ile seftazidim, sefazolin,sefriakson, siprofloksasin ve gentamisin'in takip ettiği görüldü. Suşlar piperacilin, sefepim, trimetoprim-sülfameteksazol, ertapenem, imipenem, meropenem, ve aztreonam'a karşı % 100 duyarlı olarak gözlemlendi. Kontrol için kullanılan E.coli ATCC 25922 referans suşu sonuçları tüm kullandığımız antibiyotiklere duyarlı bulundu. SONUÇ: Sonuç olarak fekal kirlilik göstergesi olan E.coli varlığı içme kullanma sularında halk için risk oluşturmakta olup, antibiyotik direnç özellikleri ile ilgili sürveyans çalışmaları yapılması, çevresel bulaşı önlemek için gerekli çabanın gösterilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: E.coli infections have become a serious problem worldwide. Increasing resistance to both artificial and natural antibiotics causes the disease to recur and become chronic, with the emergence of new and more serious diseases. This study aimed to determine whether E.coli, a source of fecal pollution in drinking water, poses a risk to human health. MATERIALS AND METHODS: In this study; 450 drinking water samples taken from the center and districts of Sakarya province were analyzed. 70 E.coli strains isolated from these drinking water; They were evaluated for their sensitivity to 16 (sixteen) different antibiotics. To determine the sensitivities, the disc diffusion method was used. RESULTS: 24.28% of the strains were found to be resistant to one or more antibiotics. The highest resistance rate among the strains was against amoxicillin-clavulanate with 24.28%, followed by ampicillin with 7.14%, cefoxitin with 4.29%, amikacin with 2.85%, ceftazidime, cefazolin, cefriaxone with 1.42%. It was observed that ciprofloxacin and gentamicin followed. The strains were observed to be 100% sensitive to piperacillin, cefepime, trimethoprim-sulfamethoxazole, ertapenem, imipenem, meropenem, and aztreonam. The results of the E.coli ATCC 25922 reference strain used for control were found to be sensitive to all the antibiotics we used. CONCLUSION: As a result, the presence of E.coli, which is an indicator of fecal pollution, poses a risk to the public in drinking water, and surveillance studies on antibiotic resistance properties should be carried out, necessary efforts should be made to prevent environmental contamination and public awareness should be raised.