Clostridium difficile suşlarının tanısında serolojik ve kromojenik agar yöntemlerinin araştırılması
Investigation of serological and chromogenic agar methods in the diagnosis of clostridium difficile
- Tez No: 458076
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: C.difficile, toksin A/B, immünokromotografi kart test, C. difficile, toxin A/B, immunochromotographic card test
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Clostridium difficile nazokomiyal ishalin en sık sebebi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada C.difficile'nin gastrointestinal sistemdeki kolonizasyonu ile ishal oluşumu arasındaki muhtemel ilişkinin ve tanıda kullanılan yöntemlerin değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Bu çalışmada üç farklı yöntemle 50 dışkı örneğinde C. difficile varlığı araştırıldı. İlk olarak hızlı tanı amacıyla immünokromotografik kart test kullanıldı. Örnekler selektif besiyerlerine (Cycloserin cefoksitin fruktoz agar (CCFA) ve chromID) ekilerek anaerop ortamda 37°C'de 48 saat inkübasyona bırakıldı. ELISA ile toksin A ve B varlığı araştırıldı. Bulgular: İmmünokromatografik yöntemle iki (%4) hastada pozitif sonuç elde edildi. Kültür sonuçlarına göre üç (%6) hastada chromID besiyerinde, bir (%2) hastada CCFA'da ve bir (%2) hastada her iki besiyerinde de C. difficile izole edildi. İki örnekte ELISA yöntemiyle pozitiflik saptandı. Sonuç : Rutin klinik laboratuvarlarda kullanılan immünokromotografik test toksin belirlemede yeterli değildir. Kültür zaman alıcı bir işlem olduğu için, başka yöntemlerle toksin varlığını tespit etmek güvenilirliği bir adım daha artırmada alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Clostridium difficile is known to be the most common causative agent of nosocomial diarrhea. In this study, it was aimed to evaluate the possible relationship between gastrointestinal colonisation of C. difficile and the development of diarrhae, and to assess the diagnostic value of the methods used. Material and method: In the study C. difficile was investigated in 50 stool specimens by using three different methods. Firstly immunochromotographic card test was used for rapid detection. Specimens were inoculated on selective media (CCFA and chromID) and incubated in anaerobic atmosphere at 37oC for 48 hours. ELISA was used for detection of toxin A and B. Results: Two positive results were detected by using immunochromotographic method. Acoording to culture results, C. difficile was isolated in three patients on chromID agar, in one paitent on CCFA and in one patient on both agars. Two specimens were found to be positive by using ELISA. Conclusion: In routine clinical laboratories, immunochromotographic test is not satisfactory for detection of the toxins. However, since culture is time consuming, detection the toxins by using different methods can be an alternative for taking reliability of the results to one step forward.