Kırıkkale ilinde hindi eti tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin gıda hijyeni konusundaki bilgi düzeylerinin araştırılması
Turkey meat consumption habits in Kirikkale city and the investigation of the consumers awareness about food hygiene
  1. Tez No: 458075
  2. Yazar: ŞEYMA USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM DENİZ AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Hindi eti tüketimi, gıda hijyeni, ki-kare testi, Turkey meat consumption, food hygiene, chi-square test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ülkemizde giderek çoğalan nüfus sebebiyle artan hayvansal protein açığının kapatılması, hindi eti tüketiminin önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Bu çalışmada, Kırıkkale ilindeki katılımcıların hindi eti tüketim alışkanlıkları ve gıda hijyeni konusundaki bilinç düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, 219 kişiyle 25 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak değerlendirildikten sonra sonuçlar üç ana başlık altında verilmiştir. Birinci kısımda katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim seviyeleri, aylık gelir miktarları, aylık gıda harcamaları ve aile kişi sayılarına göre gruplandırılmasına yer verilmiştir. İkinci kısımda katılımcıların hindi eti tüketim alışkanlıkları ile ilgili sorulara verdikleri cevaplar yer almaktadır. Ayrıca katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslekleri, aylık gelir miktarları, aylık gıda harcamaları ve hindi eti tüketim sıklıkları istatistiksel olarak Ki-kare testi ile ayrı ayrı incelenmiştir. Üçüncü kısımda ise, katılımcıların gıda hijyeni konusu ile ilgili sorulara verdikleri cevaplar yer almaktadır. Bununla birlikte, katılımcıların eğitim seviyeleri ve gıda hijyeni konusundaki bilinç düzeyleri istatistiksel olarak Ki-kare testi ile belirlenmiştir. Yaptığımız anket çalışmasında elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, katılımcıların hindi eti tüketme oranı % 27,9 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların hindi eti tüketim alışkanlıklarının yaş, aylık gelir miktarı ve aylık gıda harcamalarına göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışmamızda katılımcıların % 97,7'sinin gıda alışverişi yaptıkları yerlerin hijyenik şartlarına dikkat ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların gıda alışverişi yaparken genel olarak dikkat ettiği hususların başında son kullanma tarihi, hijyen ve fiyat yer aldığı gözlenmektedir. Elde edilen verilere neticesinde hindi etinin lezzetli, düşük kalorili ve besin değerinin yüksek oluşunun hindi eti tüketimini arttıran faktörler arasında yer aldığı görülmektedir. Hindi etinin yılın belirli dönemlerinde değil yıl boyunca satış raflarında yer almasının sağlanmasının ve tüketicilere yönelik hindi eti ile ilgili tanıtım günleri, organizasyon, reklam vs. gibi bilgilendirmelerin yapılmasının toplumun hindi eti tüketimi alışkanlığına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing population of our country, the closure of increasing animal protein shortage enhance the importance of consumption of turkey meat day by day. In this study, a questionnaire study consisting of 219 people and 25 questions was conducted in order to determine the participants' turkey meat consumption habits and the level of consciousness on food hygiene in Kırıkkale province. The results were assessed using the SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) program, and the results were given under three main headings. In the first part, participants were grouped by gender, age, marital status, education levels, monthly income amounts, monthly food expenditures and family members. In the second part, there are answers given by participants to questions about turkey meat consumption habits. In addition, sex, age, marital status, education status, occupations, monthly income amounts, monthly food expenditures and turkey meat consumption frequency were statistically examined by chi-square test separately. Finally in the third part, there are answers of participants' to the questions about food hygiene. Participants' level of education and level of consciousness on food hygiene were also statistically determined by Chi-square test. As a result of evaluating the data obtained in the survey, turkey meat consumption rate of participants was determined as 27,9 %. Participants' turkey meat consumption habits varied according to age, monthly income and monthly food expenditures. In this study, it was determined that 97,7 % of the participants were paying attention to the hygienic conditions of the places where they buy food. Also, it was observed that the most common points that participants pay attention are expiration date, hygiene and price. Based on the obtained results, the deliciousness of the turkey meat, the low calorie formation and the high nutritional value are among the factors that increase turkey meat consumption. Ensuring turkey meat to be on shelves throughout the year rather than at certain periods and holding promotional days, organization, advertisements etc. about turkey meat for consumers are thought to contribute to the consumption habits of turkey meat in the society.