Gebelik sürecinde poliklinik takibinin gebelerin sağlık bilgi düzeyine katkısı
The contribution of follow-up visits of pregnant women during pregnancy to their health consciousness
  1. Tez No: 458145
  2. Yazar: BELMA UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik ve Poliklinik Takibi, Gebelerin Sağlık Bilinci, Gebe Eğitimi, Pregnancy and Follow-up, Health Consciousness of Pregnants, Educating Pregnants
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Anne adayı için gebelik süreci önemli ve özen göstermesi gereken bir dönemdir. Genellikle gebelik dönemi boyunca kontrollerde anne adayı doğacak bebeğinin ve kendisinin sağlığı hakkında bilgi edinirken bir yandan da gebelik süreci ile ilgili bilgi edinmektedir. Anne adayının düzenli doktor kontrolüne gitmesi hem sağlıklı gebelik geçirmesini sağlayacak hem de annenin gebelik dönemi ve bebek ile ilgili bilgi edinmesini kolaylaştıracaktır. Bu araştırma, gebe olan ve doğum için sağlık kurumuna başvuran gebelerin yaptırdığı poliklinik takiplerinin sağlık bilgi düzeyine olan katkısını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kapsamını İstanbul Pendik ilçesinde özel bir hastaneye başvuran gebeler oluşturmaktadır. 500 kişilik bir gebe örneklemi ile çalışılmıştır. Kadın doğum polikliniğine gelen gebe kadınlara yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırma, (Haziran 2015 – Şubat 2016) tarihleri arasında olan başvuruları içermektedir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (Ortalama, Standart Sapma, Medyan, Frekans, Oran, Minimum, Maksimum) yanı sıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Student t Test veya Oneway Anova Testi kullanılmıştır. Gebelik sürecine ilişkin bilgi düzeyleri yaş, eğitim, iş/meslek durumu, gelir düzeyi gibi sosyo-demografik özelliklere göre farklılık göstermemekte, buna karşın SGK'lı olma, doktora/kontrole gitme, doktorla iletişime geçme sıklığıyla ilişkili olduğu saptanmıştır. Düzenli ve sık kontrole giden olguların gebelik sürecine ilişkin bilgi düzeyi puanı, gitmeyenlerden yüksek ve istatistiki anlamlı bulunmuştur. Gebelik ve doğum ile ilgili bilgi edinme kaynağı internet ve doktor olan olgular ile talebi üzerine bilgilendirilmiş olguların bilgi düzeyi yüksekliği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre poliklinik takiplerinin aynı zamanda eğitim işlevini yerine getirdiği söylenebilir. Gebeleri, sağlık kurumlarına rutin kontrollere gitmeye teşvik etmek aynı zamanda eğitim yoluyla da anne ve bebek sağlığına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
For pregnant women, pregnancy is an important period in which utmost care is shown. Generally, at follow-up visits during pregnancy a pregnant not only obtain information about the health of her infant and herself but also gains knowledge about pregnancy. Regular follow-up visits enable a healthy pregnancy and also make it easier for the pregnant to obtain information regarding pregnancy and the infant. This study was conducted to determine the contribution of follow-up visits during pregnancy to health consciousness of pregnants who applies to a health center for child birth. The scope of the study covers the pregnants who consult to private hospitals within the district of Pendik/Istanbul. The study was conducted with a sample of 500 pregnants. Questionnaires were applied face-to-face who come to gynecology departments as outpatients. Data was collected through June 2015 and February 2016. For the analysis of the data, along with descriptive statistics (mean, standard deviation, median, frequency, ratio, min., max.) comparative tests like Student's t-Test and Oneway ANOVA have been utilized. It has been concluded that knowledge level of pregnancy does not differ significantly with respect to demographics such as age, education, work/employment status, income level, however it differs significantly according to the availability of state health insurance, frequency of going to the follow up vists and getting in touch with the doctor. The knowledge level of those who frequently and regularly go to follow-up visits is higher. The knowledge level of those whose information sources for pregnancy and maternity are internet and doctor, has been found to be significantly higher than that of others. Therefore it can be inferred that follow-up visits serves also to the purpose of educating pregnants. Encouraging pregnants to go to regular check-ups will contribute to the health of the mother and the baby by way of educating the mother.