Biyoelektrik impedans değerlerinin benign prostat büyümesi düşünülen hastaların prostat spesifik antijen değerleri ile ilişkisi
Bioelectrical impedance of benign prostatic hyperplasia prostate specific antigen level of thought to patient relationship between
  1. Tez No: 458183
  2. Yazar: KEVSER MANAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİDE KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: BIA, Antropometri, BPH, BMI, BIA, Anthropometry, BPH, BMI
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
anav K. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2017. Biyoelektrik impedans (BIA) değerleri ile benign prostat büyümesi (BPH) düşünülen hastalardaki Prostat Spesifik Antijen (PSA) değerlerinin ilişkisi ve sağlıklı bireylerden alınan ölçümlerle olan farklılığın ortaya konması amaçlanmıştır. Bu çalışma 01.05.2015 ve 20.04.2016 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi, Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinde yapıldı. Çalışmaya yatarak tedavi alan 45-75 yaş arası, BPH tanısı almış ve bu patoloji nedeniyle opere edilmemiş kronik hastalığı olmayan 31 hasta dâhil edildi. Aynı yaş grubunda BPH düşünülmeyen, kronik hastalığı olmayan 27 kişi kontrol grubuna alındı. Bu kişilerin kanda PSA değerleri ölçüldü. Antropometrik ölçümler BIA-101 ile yapıldı. Veriler“PASW statistics 18 Brief Guide”programında“ Bağımsız Örneklemler T-Testi”,“ Spearman's Korelasyon Testi ”ve“Mann Whitney U Testi”testleri kullanılarak analiz edildi. Vücut kitle indeksi (BMI), yağ dışı kitle (FFM), hücre kitlesi (BCM), kas kitlesi (MM), hücre içi sıvı (ICW), yağ dışı kitle indeksi (FFMI), hücre kitle indeksi (BCMI) ve PSA değişkenleri açısından, BPH hastaları ile sağlıklı grup arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. BMI (p=0,033), FFM (p=0,022), BCM (p=0,029), MM (p=0,029), ICW (p=0,016), FFMI (p=0,025), BCMI (p=0,015) değerleri sağlıklı bireylerde hasta bireylere oranla daha yüksek seyretmektedir. PSA değeri ise tam tersine sağlıklı bireylerde BPH tanısı almış hasta grubundakilere oranla daha düşüktür. BİA yöntemi, BPH gibi toplumda sık görülen hastalıkların vücut kompozisyonuna etkisini tespit etmek için kullanılabilecek, güvenilir, ucuz ve kolay uygulanabilen bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Bioelektric impedance (BIA) values with benign prostatic enlargement of the prostate-specific antigen in patients considered (PSA) is to establish the relationship of the value and the differences from measurements taken from healthy individuals. In this study, Adnan Menderes University dates between 05/01/2015and 04.20.2016, the application was made and Research Hospital Urology Clinic. The study area between inpatient 45-75 years, who were diagnosed with BPH and has not operated for this pathology without chronic disease, 31 patients were enrolled. BPH unthinkable in the same age group, the control group were 27 people without chronic diseases. These people are blood PSA levels were measured. Anthropometric measurements were performed with BIA-101. Data“PASW Statistics 18 Brief Guide”program“Independent Sample T-Test”,“ Spearman's Correlation Test ”and“Mann-Whitney U test”was analyzed using tests. Body mass index (BMI), fat free mass (FFM), cell mass (BCM), muscle mass (MM), ıntracellular water (ICW), fat free mass index (FFMI), cell mass index (BCMI), the UN and the PSA variables were significant differences between the healthy group and patients with BPH. BMI (p = 0.033), FFM (p = 0.022), BCM (p = 0.029), MM (p = 0.029), ICW (p = 0.016), FFMI (p = 0.025), BCMI (p = 0.015) values healthy individuals has remained higher than in the individual patient. PSA valume are opposite those of the group of patients with a diagnosis of BPH is lower than in healthy individuals. BIA is a easy, reliable and inexpensive method to detect effects of disease to body composition such as BPH that seems frequently at population