Deneysel olarak oluşturulan sıçan uterus leiomyoması modelinde kurkuminin etkisinin histolojik olarak incelenmesi
The histologic observation of the effect of curcumin on the experimentally generated rat uterine leiomyoma model
- Tez No: 458312
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER CANKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: uterus leiomyoma, kurkumin, sıçan, infertilite, uterine leiomyoma, curcumin, rat, infertility
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Uterus leiomyomaları, üreme çağındaki kadınlarda % 77 gibi yüksek sıklıkla meydana gelen, iyi huylu myometrial tümörlerdir. Leiomyomalar sıklıkla menoraji, dismenore, pelvik basınç ve ağrı, infertilite ve tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olmaktadır. Bu tümörler premenopozal kadınlarda histeroktemi için önemli bir göstergedir. Son birkaç yıl içerisinde bazı medikal ve minimal invazif cerrahi girişimler, uterusunun korunmasını isteyen kadınlarda histerektomiye alternatif olarak geliştirilmektedir. Sıklıkla görülen uterus leiomyomalarının kadın sağlığı ve yaşam kalitesi üzerine büyük bir etkisi vardır. Bu nedenle tedavi ve bu hastalıkları önlemek için yeni yollar tanımlamak oldukça önemlidir. Bizde çalışmamızda uterus leiomyoması üzerine kurkuminin etkisini histokimyasal, immunohistokimyasal ve biyokimyasal analizler ile incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmada gruplar aşağıdaki gibi düzenlenmiştir. 1. Kontrol Grubu: Hiçbir işlem uygulanmadı, uterusları alındı. Bazal değerler için kullanıldı. 2. Etanol Grubu: Etanol grubuna 30 gün boyunca günde birer defa intraperitoneal olarak 0,05 ml etanol enjekte edildi ve deney sonuna kadar başka bir işlem uygulanmadı. 3. Leiomyoma Grubu: 25 gün boyunca günde birer defa intraperitoneal olarak 0,5 mg/kg estradiol benzoat enjekte edildi. Daha sonra 5 gün boyunca günde birer defa intraperitoneal enjeksiyon ile 4 mg/kg progesteron enjekte edildi.Deney sonuna kadar başka bir işlem uygulanmadı. 4. Leiomyoma+mısıryağı (Çözgen) Grubu: Leiomyoma oluşturulduktan sonra 15 gün boyunca günde birer defa oral gavaj ile 2 cc mısır yağı verildi. 5. Leiomyoma+kurkumin (Antioksidan) Grubu: Leiomyoma oluşturulduktan sonra15 gün boyunca günde birer defa 200mg/kg kurkumin 2 cc mısır yağında çözdürülürek oral gavaj ile verildi. Deney başlangıcı, leiomyoma oluşumu sonrası ve deney sonu deneklerin ağırlıkları ölçüldü ve kan örnekleri alındı. Deney sonunda tüm grupların eter anestezisi altında uterusları alındı. Histokimyasal incelemeler için; Hematoksilen & Eozin, Periyodik Asit Schiff ve Masson Trikrom, immünohistokimyasal incelemeler için; Ki-67, PCNA, VEGF ve α-SMA boyamaları yapıldı. Biyokimyasal incelemeler için östradiol ve progesteron düzeyleri incelendi. Bulgular: Histokimyasal incelemeler sonucunda leiomyoma grubu ve leiomyoma oluşturulup mısıryağı verilen gruplarda atipik leiomyoma, hücresel leiomyoma ve epiteloid leiomyoma olgularına rastlandı. Kollajen artışına bağlı olarak myometriyal genişlemeler gözlendi. Bazal membran ondülasyonunda bozulma olduğu gösterildi. Leiomyoma+kurkumin grubunda bu bulgulara rastlanmadı ve bulguların kontrol grubuna yakın olduğu izlendi. Etanol grubunda kontrol grubuna göre vasküler yapılarda artış olduğu gözlendi. İmmunohistokimyasal incelemeler sonucunda kontrol ve etanol gruplarına göre Ki-67, PCNA, VEGF ve α-SMA pozitif hücre sayısı leiomyoma ve leimyoma+mısıryağı grubunda anlamlı derecede artış gösterdi. Leiomyoma+kurkumin grubunda ise leiomyoma ve leiomyoma+mısıryağı grubuna göre immün pozitif hücre sayısında anlamlı azalma gözlendi. Biyokimyasal olarak östradiol(E2) ve progesteron(P) seviyeleri değerlendirildi.Kontrol ve etanol gruplarına göre leiomyoma ve leiomyoma+mısıryağı grubunda E2 ve P seviyeleri anlamlı derecede artış gösterdi. Leiomyoma+kurkumin grubunda ise leiomyoma ve leiomyoma+mısıryağı grubuna göre E2 ve P seviyelerinde anlamlı azalma gözlendi. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar kurkuminin leiomyomalar üzerine etkilerini histokimyasal,immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak göstermiştir. Bu çalışmanın daha sonra yapılacak deneysel ve klinik çalışmalara ışık tutacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
THE HISTOLOGIC OBSERVATION OF THE EFFECT OF CURCUMIN ON THE EXPERIMENTALLY GENERATED RAT UTERINE LEIOMYOMA MODEL AYŞEGÜL KİRAZ Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Department of Histology and Embryology, Narlıdere, İzmir, [email protected] ABSTRACT Objective: Uterus leiomyomas is a benign tumor which can highly be seen in women at fertility age up to 77%. Leiomyomas frequently cause menorrhagia, dismenore, pelvic pressure and pain, infertility and repeating loss of pregnancy. These tumors are important indicators of hystorectomy in premenopausal women. In the last few years, some medical and minimal surgical attempts were developed to protect the uteruses of women who desire to keep them. Uterus leiomyomas which can be seen frequently has a big effect on women health and life quality. For this reason cure and the preventative attempts are extremely important. In our study, we aimed to investigate the effect of curcumin on uterine leiomyoma by histochemical, immunohistochemical and biochemical analyzes. Method: Groups are arranged within this study as the following. 1. Control Group: No procedure was performed, the uterus was removed. Used for the basal values. 2. Ethanol Group: Ethanol was injected intraperitoneally with 0.05 ml ethanol once a day for 30 days and no further treatment was applied until the end of the experiment. 3. Leiomyoma Group: 0.5 mg / kg estradiol benzoate was injected intraperitoneally once a day for 25 days. Then, 4 mg / kg progesterone was injected intraperitoneally once a day for 5 days. No further treatment was performed until the end of the experiment. 4. Leiomyoma+corn oil (Solvent) Group: After the formation of leiomyoma, 2 cc of corn oil was given by oral gavage once a day for 15 days. 5. Leiomyoma+curcumin (Antioxidant) Group: After leiomyoma formation, they were given oral gavage by dissolving 200 mg /kg curcumin in 2cc corn oil once a day for 15 days. The weights of the test subjects, the end of the leiomyoma formation and the end of the experiment were measured and blood samples were taken. At the end of the experiment, uterus was taken under ether anesthesia in all groups. For the histochemical studies; Hematoxylin and Eosin, Periodic Acid Schiff and Masson's trichrome, for the immunohistochemical studies; Ki-67, PCNA, VEGF and α-SMA staining methods were used. Results: Histochemical studies revealed atypical leiomyoma, cellular leiomyoma and epithelioid leiomyoma in the leiomyoma group and the leiomyoma group and the corn oil group. Myometrial enlargements were observed due to increased collagen. It was shown that basal membrane degeneration was deteriorated. Leiomyoma + curcumin group did not show these findings and it was observed that the findings were close to the control group. In the ethanol group, there was an increase in vascular structures compared to the control group. As a result of immunohistochemical studies, Ki-67, PCNA, VEGF and α-SMA positive cell numbers increased significantly in the leiomyoma and leiomyoma + corn oil groups according to the control and ethanol groups. Leiomyoma + curcumin group showed a significant decrease in the number of immunocompetent cells compared to leiomyoma and leiomyoma + corn oil group. Biochemically estradiol (E2) and progesterone (P) levels were evaluated. E2 and P levels in leiomyoma and leiomyoma + corn oil group increased significantly according to the control and ethanol groups. Leiomyoma + curcumin group showed a significant decrease in E2 and P levels compared to leiomyoma and leiomyoma + corn oil group. Conclusion: Our results showed histochemical, immunohistochemical and biochemical effects of curcumin leiomyomas. We believe that this study will shed light on future experimental and clinical studies.