Sezaryen öncesi annenin açlık süresinin, konfor ve kaygı düzeyinin belirlenmesi
Determination of mothers' preoperative fasting duration, comfort and anxiety levels in elective cesarean section
- Tez No: 458334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, cerrahi öncesi dönem, kaygı, konfor, sezaryen, Midwifery, preoperative period, anxiety, comfort, cesarean
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Araştırma, elektif sezaryen öncesi gebenin açlık süresini, konfor ve kaygı düzeyini belirlemek amacı ile tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, bir devlet hastanesinde elektif sezaryen operasyonu geçirecek gebeler oluşturdu. Örnekleme 110 gebe alındı. Verilerin toplanmasında; Gebe Bilgi Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ve Genel Konfor Ölçeği (GKÖ) kullanıldı. Veriler, sezaryen öncesi hazırlık için gebelerin serviste kaldığı süreçte yüz yüze görüşülerek toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis Varyans analizi, Pearson ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamaları 29,15±4,54, %99,1'inin endikasyonu mükerrer sezaryendi. Spinal anestezi uygulananların oranı %65,5'di. Gebelerin açlık süreleri ortalaması katı gıda için 13,16±2,38, sıvı gıda için 10,57±2,91 saat, periferik kan şekeri düzeyi ortalaması 77,21±9,78 mg/dl olarak saptandı. Annelerin GKÖ ortalaması 129,82±12,66 olarak belirlendi. Durumluk ve sürekli kaygı puanı sırasıyla 46,72±9,37 ve 43,65±7,95 olarak saptandı. Sezaryen öncesi susuzluk hissi %45,5 ve ağız kuruluğu %35,5 oranı ile en yüksek seviyedeydi. GKÖ toplam puanı ile durumluk kaygı puanı arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki belirlendi. Sürekli kaygı puanı ile susuzluk hissi ve ağız kuruluğu VAS puanı arasında pozitif yönlü, zayıf bir ilişki olduğu belirlendi. Toplam katı gıda açlık süresi ile kan şekeri düzeyi ve ilk dakikadaki APGAR puanı arasında negatif yönlü çok zayıf bir ilişki olduğu belirlendi. Kan şekeri düzeyi ile APGAR puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Gebenin sezaryen öncesi kaygısının konforunu etkilediği saptandı. Açlık ve susuzluk süresinin azaltılması gibi kaygıyı azaltacak girişimler, konforun da artmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out descriptive and cross-sectional in order to determine the fasting duration, comfort and anxiety level of the pregnant women before elective cesarean section. Material and Method: The research population consists of pregnant women undergoing elective cesarean section in a state hospital. Pregnancy Information Form, State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and General Comfort Questionnaire (GCQ) were used to collect the data from 110 pregnant women. The data were collected through face-to-face interviews as the participants are in the preoperative preparation. The collected data was analyzed through Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Variance Analysis, Pearson and Spearman Correlation Analysis. Findings: The average age of the participants was 29.15±4.54, and the cesarean indication of 99.1% was a recurrent cesarean. The rate of spinal anesthesia was 65.5%. The average fasting period for solid food is 13.16+2.38 and for liquids is 10.57+2.91 hours. The average peripheral blood glucose level was 77.21±9.78 mg/dl. The average GCQ was 129.82±12.66. The state and trait anxiety score were 46.72±9.37 and 43.65±7.95 respectively. The sense of thirst and dryness of the mouth have the highest rate with 45.5% and 35.5% before the cesarean section. A moderate negative correlation was found between GCQ score and state anxiety score. It was determined that there was a positive correlation between thirst, dryness of mouth VAS score and trait anxiety. There was a very weak negative correlation between the total solid food fasting time with maternal blood glucose level and first minute APGAR score. There was no statistically significant correlation between maternal blood glucose level and APGAR score. Conclusions: As a result, preoperative anxiety affects the comfort level of the pregnant women. Attempts such as reducing fasting time to reduce anxiety will also increase comfort level.