Deneysel hayvan modelinde ağır kafa travması sonrası intraperitoneal mannitol ve nimodipin uygulamasının beyin ödemi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Effects of intraperitoneal administration of mannitol and nimodipine on experimental brain edema of the rats after severe head injury
- Tez No: 458383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİRİS ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ağır kafa travması, beyin ödemi, mannitol, nimodipin, nöron, Severe head injury, brain edema, mannitol, nimodipine, neuron
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ağır kafa travması oluşturulan ratlarda, mannitol ve nimodipinin intraperitoneal olarak uygulanmasının beyin ödemi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem:Wistar Albino türü 50 adet dişi sıçanın oluşturduğu beş grup çalışmaya alındı. Oluşturulan gruplar şu şekildeydi: Grup 1: Travma uygulanan, plasebo olarak 1,5 cc serum fizyolojik uygulanan, Grup 2: Travma uygulanan, tedavide mannitol %20'lik 1 gr/kg intraperitoneal verilen, Grup 3: Travma uygulanan, tedavide nimodipin 2 mg/kg intraperitoneal verilen, Grup 4: Travma uygulanan, tedavide nimodipin 2 mg/kg ve mannitol %20'lik 1 gr/kg intraperitoneal uygulanan, Grup 5: Sham: Travma ve tedavi uygulanmayan grup. Travma sonrası ilaçlar birinci saatte verildi. Travma sonrası yedinci saatte sakrifikasyon sonrası doku örnekleri histolojik doku takibinden geçirilerek, korteks kesitlerinde hücre sayımı yapıldı. Bulgular: Travma oluşturulan grupta sham grubuna göre nöron sayılarının anlamlı oranda azaldığı görüldü.Nimodipin verilen grupla mannitol verilen grup karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (p:0.998). Sadece travma uygulanan (kontrol) grubun nöron sayılarının, travma sonrası nimodipin veya mannitol uygulanan gruplara göre anlamlı olarak düştüğü görüldü. Sonuç:Sonuç olarak, travma sonrası beyinde oluşan sekonder hasarı önlemede mannitol ve nimodipinin birlikte ve ayrı ayrı etkinlikleri olduğu ortaya konmuştur. Ama kafa travması sonrası yapılan mannitol tedavisi,korteks hücre sayımı sonuçları açısından bakıldığında nimodipin tedavisine göre istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Objects:The aim of this experimental study is to evaluate the effects of intraperitoneally administered mannitol and nimodipine on brain edema of the rats after severe head injury. Material and Methods:In the study, 50 female Wistar albino rats, , were divided into five groups : Group 1 consisted of rats exposed to head trauma and 1.5cc serum physiologic administered as placebo effect. . Group 2 rats exposed to head trauma and 20% mannitol (1gr/kg) intraperitoneally administered as treatment. Group 3 rats exposed to trauma and intraperitoneally treated with 2mg/kg nimodipine . Group 4 trauma exposed rats treated both with 20% mannitol (1gr/kg) and 2mg/kg nimodipine intraperitoneally . Group 5 were sham group.with no head trauma nor treatment.All drugs were administered on the first hour after trauma. All rats were sacrified on the 7th hour after the trauma and after histopathological preperation of the tissue samples, cell counting were done on the cortical slices. Results:Neuron numbers were significantly less in all trauma induced groups than the sham control group. There were no significant difference between the mannitol and nimodipine groups. (p:0.998).Control group with only head injury without any drug teratment had significant less neuron numbers as compared with drug administered groups. Conclusions:Mannitol and nimodipine can have effect on preventing secondary brain injury after experimental head trauma signly or in combination. Mannitol treatment after experimental head injury has better results as compared with nimodipine when the cortical neuron numbers are taken into account although not statistically significant.