Üzümlü ve çevresinin (Beyşehir güneyi) civarının jeolojisi ve petrol imkanları
- Tez No: 45841
- Danışmanlar: PROF. DR. NURRETTİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Formasyon, petrol, birlik, bindirme, nap, ölçülü stratigrafik kesit, kıvrım, Formation, petroleum, unit, overthrust, nappe, measured strat igraphic section, fold
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET YOK SEK LÎSANS TEZİ ÜZÜMLÜ VE ÇEVRESİNİN (BEYŞEHİR GÜNEYİ) CİVARININ JEOLOJİSİ VE PETROL İMKANLARI İSMAİL BOZÖYÜK ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİ?İ ANAB1L1M DALI Dr. Nurettin SONEL Sayfa: 121 Dr. Nurettin SONEL Dr. Vedia TOKER Dr. Süleymen PAMPAL Bu araştırmada, Üzümlü ve çevresinin karmaşık bir yapı sunan jeolojisini aydınlatmak ve petrol potansiyeli yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İnceleme alanında Allokton ve Otokton ve/veya Paraotokton birimler yüzeyler. Allokton birimi Bozkır birliği olup Otokton ve/veya Paraotokton Geyikdagı birliği üzerinde tektonik dokanakla durmaktadır. Bu araştırmada birimler paleontolojik ve litolojik özellikler ide dikkate alınarak formasyon ve üye mertebesinde incelenmiştir. İnceleme alanında yüzeyleyen Otokton ve/veya paraotokton Geyikdağı birliğine ait birimler: Seydişehir, Tarasçı, Sarpyardere, Tepearası, Ak kuyu, Akdağ ve Gümüşdamla formasyonları ile Tarasçı formasyonu Toptaş üyesi ve Tepearası formasyonu Sarakman üyesidir. Allokton Bozkır birliğine ait birimler ise: Gencek, Boyalıtepe, Huğlu formasyonları ile Huğlu formasyonu tüf ve kiteçtaşı üyesi şeklindedir. Bölgenin petrol potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla ayrıntılı arazi ve laboratuvar (Organik Jeokimyasal) çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar bölgede yüzeyleyen Akkuyu formasyonu 'nun TOK, Kerojen tipi (Tip I, Tip II), üretim indeksi değerleri ve olgunlaşma derecesi değerlerine göre petrol kaynak kayası olarak değerlendirilebileceğini, ancak Tmax sıcaklık değerlerinin çok yüksek olması nedeniyle birimin kaynak kaya olarak değerlendirilemiyeceğ ini göstermiştir. Yapılan Organik fasiyes çalışmalarında Akkuyu ve Tarasçı formasyonlarının hidrokarbon potansiyellerinin çok az yada hemen hemen hiç bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MASTER THESIS GEOLOGY AND PETROLEUM POTANTIAL SURROUNDING OF OZOMLO (SOUTH OF BEYŞEHİR) AREA AND SURROUNDING REGION ÎSMAÎL BOZ0Y0K UNIVERSITY OF ANKARA GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES GEOLOGICAL ENGINEERING DEPARTMENT ADVISOR: PROF. DR. NURETTİN SONEL f"f- 199 5,121 JURY: PROF. DR. NURETTİN SONEL PROF. DR. VEDİA TOKER PROF. DR. SÜLEYMAN P AMP AL This study is focused on investigating the complex geological structure in the vicinity surrounding of Ozümlü and evaluating the petroleum potential of the quoted area. Both, the alloctonous and autoctonous and/or para-autoctonous unit= crop out in the area. Alloctonous rocks, as represented by, overlie the autoctonous and/or para- otoctonous rocks of Geyikdagi unit with a tectonic relationship. Strat igraphic units in the.riftuctg aııu fuıııuçuajıua ı u j jııa l. j. ujiö. uıc nj.ıuı.Luuuua has the formations of Gencek, Boyalitepe and Huglu. Detailed field studies and organic geochemical analyses were carried out in order to evaluate the petroleum potential of the study area. The results indicate that Akkuyu formation might be considered to be source rock based on analyses of TOC, kerogen type (type I, type II), production index, and the maturity level. On the other hand, high values of Trnax indicate that the same formation cannot be evaluated as a source rock. Organic facies studies suggest that Akkuyu and Tarasci formations, which were deposited, bear very little or hydrocarbon potential. no