Epizyotomi yarasının bakımında klorheksidin glukonat solüsyonunun iyileşme sürecine etkisi
The effect of chlorhexidine gluconate solution on healing process in care of episiotomy wound
- Tez No: 458416
- Danışmanlar: PROF. DR. MERDİYE ŞENDİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Episiotomy, chlorhexidin gluconate, wound healing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma; klorheksidin glukonat (KG) solüsyonunun epizyotomi yarasının iyileşme sürecine etkisini belirlemek amacıyla ön test son-test kontrol gruplu yarı deneysel tasarımlı bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Ocak 2015 - Ocak 2016 tarihleri arasında Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde normal doğum sonrası epizyotomi uygulanan lohusalar, örneklemini ise araştırma kriterlerine uyan 135 lohusa kadın oluşturdu. Çalışma, epizyotomi yarası bakımında KG solüsyonu (45 lohusa) ve serum fizyolojik (SF) (45 lohusa) kullanılan iki deney, rutin hastane bakım uygulanan (45 lohusa) bir kontrol grubu ile gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Yapılandırılmış Bilgi Formu', lohusaların ağrı durumlarının değerlendirilmesinde 'GKÖ (Görsel Kıyaslama Ölçeği)', epizyotomi yara iyileşmesinin değerlendirilmesinde 'REEDA (Redness, Edema, Echymosis, Discharge, Apprroximation) Skalası' kullanıldı. Verilerin analizi SPSS 16.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan lohusa kadınların yaş ortalamasının 23,03±3,75 yıl ve % %46,7'sinin ilköğretim mezunu olduğu saptandı. Üç farklı uygulama grubunda bulunan lohusaların REEDA puanı değerlendirildiğinde; KG solüsyonu ile yapılan bakımın epizyotomi bölgesindeki kızarıklık, ödem, ekimoz, akıntı görülme durumunu azalttığı yara kenarlarının yaklaşması açısından ise KG solüsyonu ile bakımın, SF ve rutin bakım uygulamalarına göre daha etkin olduğu saptandı. Epizyotomi bakımında KG solüsyonu kullanan lohusalarda rutin bakım alan ve SF solüsyonu ile bakımını yapan lohusalara göre ağrı görülme durumu arasında KG solüsyonu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı. Sonuç olarak, KG solüsyonunun epizyotomi bakımında yara iyileşmesini destekleyici ve etkin bir bakım ürünü olarak kullanılabileceği görüldü. Anahtar Kelimeler : Epizyotomi, klorheksidin glukonat, yara iyileşmesi
Özet (Çeviri)
Fundamentals of Nursing Department, PhD Thesis, Istanbul. This study has an semi-experimental design with pre-test post-test control group in order to determine the effect of chlorhexidine gluconate (CG) solution on healing process of episiotomy wound. While the population of the study consisted of postpartum women who underwent episiotomy after normal birth at Giresun Maternity and Children Hospital between January 2015 and January 2016, the sample consisted of 135 postpartum women meeting criteria of study. The study was conducted with two experimental groups for which CG solution was applied (45 postpartum women) and physiological saline solution (NS) was applied (45 postpartum women), and a control group for whom (45 postpartum women) routine hospital care was applied. Structured Information Form' for collecting the data of the study, 'VAS (Visual Analog Scale)' for evaluation of pain of postpartum women, and 'REEDA (Redness, Edema, Ecchymosis, Discharge, Approximation) Scale' for evaluating healing of episiotomy wound were used. The data were analyzed by using SPSS 16.0 packaged software. It was determined that average age of postpartum women participating in the study was 23.03±3.75 years and 46.7% were primary school graduates. When REEDA score of postpartum women in three different application groups was evaluated; it was determined that care provided with CG solution decreased redness, edema, ecchymosis, and discharge in episiotomy area, and compared to NS and routine care practices, care provided with CG solution was more efficient in terms of approximation of wound edges. In episiotomy care, a statistically significant difference was determined between incidence of pain in postpartum women using CG solution in favor of CG solution compared to postpartum women receiving routine care and performing their care with NS solution. As result, it was estimated that CG solution was a supportive and effective care product for wound healing in episiotomy care.