Tibialis anterior kas yorgunluk protokolünün statik, dinamik ayak parametreleri ve denge üzerine etkisi
The effect of fatique protocol of muscle tibialis anterior on the static, dynamic foot parameters and balance
- Tez No: 458431
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DAŞKAPAN, YRD. DOÇ. DR. MELTEM IŞINTAŞ ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Tibialis anterior, yürüyüş analizi, yorgunluk, Tibialis anterior, gait analysis, fatigue
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tibialis Anterior kasında yorgunluk protokolünün yürüyüş analizi ve denge parametreleri üzerinde etkilerini değerlendirmekti. Çalışmaya 38 sağlıklı birey (yaş ortalaması; 20.6 ± 1.18 yıl) dahil edildi. Tüm bireylerde ayak bileğinin eklem hareket açıklığı ve kas kuvveti ölçüldü. Kişilerin yorgunluk düzeyleri Borg Yorgunluk Skalası ile değerlendirildi. Zebris FDM-2 basınç platformu ile yürüyüş esnasında ayakta statik, dinamik parametreler ve denge değerlendirildi. İlk değerlendirmelerden sonra yorgunluk protokolü uygulandı. Yüzeyel emg ile yorgunluk protokolü boyunca tibialis anterior kasının aktivasyon düzeyi incelendi. Yorgunluk protokolü sonrası tüm değerlendirmeler tekrarlandı. Yorgunluk protokolü sonrası; yürüyüş esnasında sağ ayağın dinamik parametrelerinden, arka ayak maksimum basıncı, duruş fazı öncesi yüzdesi ve duruş fazında ön ayağın temas zaman yüzdesi; statik duruşta, basınç merkezi çizgi uzunluğu ve ortalama hız değişimlerinde anlamlı bir artış olduğu bulundu (p0.05). Sonuç olarak; tibialis anterior kas yorgunluğu, yürümenin dinamik parametreleri ve statik duruşta değişikliklere neden olmuştur, aynı zamanda dengeyi olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Gulle, H. The effect of Fatique Protocol of Muscle Tibialis Anterior on the static, dynamic foot parameters and balance, Kırıkkale University, Institute of Health Sciences, Physiotherapy and Rehabilitation, Master Science, Master thesis, Kırıkkale, 2017. The aim of this study was to evaluate the effects of fatigue protocol of tibialis anterior muscle on gait analysis and balance parameters. 38 healthy subjects were included into the study. (mean age: 20.6 ± 1.18 years) Range of motion and muscle strength of ankle were measured in all subject. Exertion levels of the subjects were evaluated by Borg Exertion Scale. Static and dynamic parameters of ankle during gait and balance were evaluated by Zebris FDM-2. After first evaluations fatigue protocol was performed. Activation level of tibialis anterior muscle was assessed by surface EMG throughout the fatigue protocols. All assessments were repeated after fatigue protocols. After the fatique protocol, the dynamic parameters of right foot a significant increase in the maximum pressure measurement of rear foot, percentage of pre-swing phase and fore foot contact-time in stance phase was observed (p0.05). There is not significant changes in time-distance parameters of dynamic measurement (p>0.05). As a result, tibialis anterior muscle fatigue led to some changes in dynamic parameters of gait and static stance as well as balance.