Kadında ovülasyon izlem yöntemlerine ilişkin bilgi ve uygulamaların değerlendirilmesi
Knowledge and practice of evaluation on the women in the ovulation monitoring methods
- Tez No: 458457
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ovülasyon izlem yöntemleri, Doğurganlık bilinci, Fertil günler, Danışmanlık rolü, Hemşire, ovulation monitoring methods, fertility awareness, fertile days, nursing role, Nurses
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Doğurganlık bilinci kapsamında fertil dönemlerin bilinmesi, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ya da gebe kalınması konusunda çiftlere yardımcı olur. Çiftlerin ovulasyon izlem yöntemlerini ne kadar ve nasıl bildikleri konusunda hemşirelerin/ ebelerin bilgi sahibi olması onların verdikleri danışmanlık ve eğitici rollerini kullanırlarken önemli bir kaynak olup bireylerin bu yöntemleri etkin kullanmalarını sağlayacaktır. Bu çalışma Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Doğum polikliniklerine başvuran kadınların ovülasyon izlem yöntemlerine ilişkin bilgi ve uygulama durumlarını saptamak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlara araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlanan anket formu yüz-yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Veri toplama öncesi kurum izinleri ve kadınlardan bilgilendirilmiş sözlü onam alındı. Veriler SPSS (20.0 versiyon) istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmamızda ki kadınların yaş ortalaması, 28,1 ± 6,0 olup, %45,1 (n=333)' inin ilköğretim mezunu olduğu saptandı. Kadınların %60,1 (n=445)'inin ovülasyon izlem yöntemlerne ilişkin bilgisinin olduğu belirlenmiş olup en fazla olarakta %44,1'inin (n=414) takvim yöntemini bildikleri saptandı. Araştırmaya dahil olan kadınların %48,2'si (n=357) ovulasyon izlem yöntemlerinden en az bir tanesini kullandıkları yine en fazla kullandıkları yöntemin takvim yöntemi %93,2 (n=333) olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction And Purpose: Fertility awareness of thescope of knowledge of the fertile period, helping to double the prevention of unwanted pregnancies or pregnancy risk. Follow ovulation dual method of how and nurses about how they know / have knowledge of midwives is an important source of the advisory and educational roles they provide, willallow the use of these methods enabled individuals. Materials And Methods: ın this study, Mersin University Health Research and Application Hospital women ovulation know about the follow-up method of birth of women admitted to clinics and was conducted to determine the status application The literature questionnaire prepared by the researcher women who agreed to participate in the study was carried out by face-to-face interviews. Data collection agency prior permission and oral informed consent was obtained from women. SPSS (version 20.0) were analyzed with statistical soft ware. Findings and Conclusion: The average age of the women in our study, is (28,1 ± 6,0), 45,1% (n =333) of them were found to be primary school graduates. 60,1% of women (n =445) in the ovulation monitoring method is determined to be in the 44,1% of the information regarding the maximum (n = 414) were that they know the calendar method. 48,2% of the women involved in the study (n =357) ovulation monitoring method at least one calendar method the use the method they used most still 93,2% (n =333) was determined to be.