Sağlık turizminin, Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerinin incelenmesi
An investigation of the possible impacts of health tourism on Turkish economy during the integration process of European Union
  1. Tez No: 458463
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER DARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sınır Ötesi Hasta Hareketliliği, Sağlık Ekonomisi, Health Tourism, Cross-Border Patient Mobility, Health Economics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren Dünya farklı bir yol ayrımına girmiştir. Temeli ekonomi olan bu yol gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin farklı arayışlar içerisine girmesine sebep olmuştur. Yeni beklentiler çerçevesinde yol alan ülkeler, ekonomik getirinin yüksek olduğu ve alternatif alanları etkileyebilecek güce sahip olan alanlara doğru yönelmişlerdir. Bu alanlardan biri de turizm sektörüdür. Turizm sektörü farklı sektörleri harekete geçirebilme gücüne sahip olan bir sektör olması sebebiyle tüm ülkelerin üzerinde yoğunlaştığı bir alan olmuştur. Turizmin alternatif alanlarından birisi de sağlık ve turizm olgularının birlikte yürütüldüğü sağlık turizmidir. Alternatif bir turizm alanı olan sağlık turizmi, inovatif birçok uygulamanın da öncüsü olmaktadır. Bu noktada özellikle ekonomik getirisinin önemi, ülkelerin çalışma performanslarını bu alana doğru kaydırmalarında teşvik edici olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı; AB'nin 'Sınır Ötesi Sağlık Hizmetlerinde Hasta Hakları'na ilişkin 2011/24/EU sayılı direktifi öncülüğünde, Türkiye'deki sağlık turizmi potansiyelinin ekonomik etkinliğinin incelenmesi ve AB'ye entegrasyon sürecinde tarafların karşılıklı getirilerinin tespit edilebilmesidir. Bu çalışma neticesinde hizmetlerin serbest dolaşımının önündeki engellerin kaldırılmasının önemi vurgulanmış olacaktır. Ayrıca AB ülkelerindeki yaşlı nüfus artışının, sağlık turizmine olan ilgiyi beraberinde getirecek olmasıyla birlikte Türkiye'nin bu alandaki eksikliklerinin tespit edilmesi sağlanmış olacaktır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Sağlık Turizmi'nin tanımı, kavramların içerikleri ve dünyadaki uygulamaları incelenmiştir. İkinci bölümde; Avrupa Birliği'ndeki sağlık politikaları ve sağlık turizmi uygulamaları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye'deki sağlık politikaları ve sağlık turizmi uygulamaları incelenmiştir. Dördüncü bölümde AB ile entegrasyon sürecinde sağlık turizminin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri analiz edilmiş ve bir takım stratejiler sunulmuştur. Beşinci bölümde ise sonuç ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The world has entered into a different crossroad since the last quarter of 20.century. This road which is based on economy has caused developed and developing countries to search different ways. Along with the new expectations of countries have fronted to ways which have high economical return and power that can affect alternative areas. Tourism sector is one of these ways. All of the countries have given importance on tourism as it has a big actuating power on different sectors . Health tourism which processes both tourism and health events together, is an alternative way of tourism. As an alternative way of tourism, health tourism is also a pioneer of a lot of inovatif aplications. At this point, importance of its economical return encouraged the countries to shift their performance towards this area. The main aim of this study is examining the economic effectiveness of health tourism potential in Turkey and to determine the returns of mutual parties in the process of EU integration along with the leadership of 2011/24 / EU dated directive called 'the EU's' Cross-Border Health Care Patient Rights'. As a result of this study the elimination of obstacles to the free movement of services will be emphasized. Also with the fact that increase in the elderly population in the EU countries will bring the interest on health tourism, the deficiencies in this area in Turkey will be detected. This study consists of five parts.In the first part definition of health tourism, content of the concept and applications in the world were examined. In the second part; health policy and applications of health tourism in European Union were investigated. In the third part health policy and applications of health tourism in Turkey were investigated.In the forth part the effects of health tourism on Turkey's economy during integration process with the EU were analyzed and a number of strategies were presented. In the last part; place was given to the results and evaluation.