Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkileri kapsamında Türkiye'nin tarım politikası ve sektörün gelişimi üzerine etkisi
Turkey's agriculture policy and effect developing of sector in the scope of EU and Turkey relatianship
  1. Tez No: 512090
  2. Yazar: RIDVAN SAĞLIK
  3. Danışmanlar: DR. PELİN YANTUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: OTP, tarım, Türkiye, Turkey, agriculture, CAP
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tarım sektörü, yaşamsal gereklilik olan gıdanın temininin sağlanması bakımından kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte ekonomik olarak ürettiği katma değer, istihdam ve dış ticaret açısından stratejik bir sektördür. Bu sebeple bütün ülkeler tarım sektörüne yönelik doğru ve sürdürülebilir politikalar geliştirerek bunu titizlikle uygulamayı hedeflemektedir. Dünyanın en önemli entegrasyonu olan AB bu bağlamda oluşturduğu OTP ile üye, aday ve çevre ülkelerin tarım politikalarına doğrudan veya dolaylı olarak yön vermektedir. AB'ye aday ülke konumunda olan Türkiye'nin tam üyeliğe kabulü için gerçekleştirdiği uyum çalışmalarının en çok tartışılan ve gerçekleştirilmesi zor konularının başında OTP'ye uyumu gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, AB'nin en kapsamlı ve en karmaşık politikası olan OTP'nin işleyişini araştırarak doğru çıkarımlar elde etmek ve Türk tarımının mevcut sorunlarını dikkate alarak OTP'ye uyumun sektör üzerine etkilerini incelemektir. Araştırmada ilişkisel araştırma yöntemi kullanılarak, AB tarımı ve Türkiye tarımının istatistiki verilerine ulaşılmış ve değişkenler arası ilişki ortaya çıkarılmıştır. Konu hakkında yayınlanmış kitap, makale, rapor ve resmi kurumların çalışmalarından ikincil veriler kapsamında yararlanılmıştır. Bu sayede uyumun olası etkileri analiz edilmiştir. AB ile Türkiye tarımı arasında, tarımsal nüfus, ekonomik ve yapısal açıdan büyük farklılıkların bulunması uyumu zorlaştıran etkenler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede OTP'ye uyumun ve tam üyeliğin getireceği maliyetin boyutu hem AB hem de Türkiye için ilişkilerin geleceği açısından belirleyici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector has critical importance to ensure food which is necessary for life. Also it is a strategic sector to hold key for economic value added, employment and foreign trade. For this reason all countries develop right and sustainable policies for agriculture sector and target to put into practise sensitively. EU is the most important society formed CAP. CAP has guided the agriculture policies of member, applicant and region countries with direct or indirect methods. Turkey, the applicant country for EU activities, realise some integration. Turkey's integration to CAP is the much debated question and most difficult subject to realise. This project's purpose is to obtain right informations thanks to searching CAP's (which is widest and the most complex policies) workings and to examine effects of CAP's integration to agriculture sector. In this project it has been used relational searching methods and found statictial datas between Turkey and EU agriculture and discovered relation between variants. Published book, article, report and gövermental workins datas about the subject has been used. Thanks to this, possible integrations effects have been analysed. Agriculturel population, economic and structural differences at between EU and Turkey agriculture are the effects which made difficult to integration. In this context, the cost of integration to CAP and full membership will be determing facto for EU and also Turkey.